ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (14-8-2016)

  1. Εκτιμάτε ότι το φθινόπωρο μπορεί να είναι και εκλογικό;

Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής και κυρίως αδυνατεί να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.  Ταυτόχρονα  το διεθνές περιβάλλον (BREXIT, Τουρκία, μεταναστευτικό) της περιορίζει τις δυνατότητες ακόμη και  επικοινωνιακών ελιγμών.  Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει μια τέτοια πιθανότητα.
Εκτιμώ όμως,  ότι γνωρίζοντας πολύ καλά όσοι συμμετέχουν στην  ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πως οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν θα κερδηθούν από τη Ν.Δ., θα προσπαθήσουν να μεταθέσουν για αργότερα το χρόνο των εκλογών και να απολαύσουν περισσότερο τη μαγεία της «πρώτη φορά η αριστερά στην εξουσία».
Παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις, βγαλμένες από την ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ του 4%, με αξιακό  γι΄ αυτούς περιεχόμενο, με αιχμή  την παιδεία, τη σχέση εκκλησίας – κράτους και τον συνδικαλισμό στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και άλλες όπως είναι η κανονικοποίηση των καταλήψεων ή ακόμη – ακόμη και η κατάργηση των κυνηγετικών συλλόγων.
Δίπλα στα παραπάνω θα έχουν επίσης το χρόνο να δημιουργήσουν τη δική τους υποδομή σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.
Συμπερασματικά λοιπόν εκτιμώ ότι η Κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική  για εκλογές το  Φθινόπωρο.  Οι εκτιμήσεις όμως πολλές φορές διαψεύδονται από την αμείλικτη πραγματικότητα.

  1. Ποιες συμμαχίες πολιτικές θα μπορούσε να κάνει η ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης; Με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και με το ΣΥΡΙΖΑ;

Η διαμόρφωση του συσχετισμού των δυνάμεων στη Βουλή, μετά  από εκλογές είναι πάντα καθοριστική για τις επιλογές συνεργασίας και γι΄ αυτό κανείς δεν μπορεί από τώρα να κάνει προβλέψεις, πολύ περισσότερο όταν δεν γνωρίζουμε πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από τις εκλογές.
Δεν αποκλείω λοιπόν την πιθανότητα η ΝΔ να είναι έστω και οριακά αυτοδύναμη, έχοντας μεγάλη ποσοστιαία διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ.  Φυσικά σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η δημιουργία Κυβέρνησης Συνεργασίας.  Οι διαφορές μας όμως με το ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο μεγάλες, κυρίως σε ιδεολογικό και αξιακό επίπεδο, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το περιεχόμενο της λέξης ανάπτυξη που αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας.

 

  1. Στη ΔΕΘ θα γίνει η πρώτη εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη ως προέδρου της ΝΔ και επίσης η παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος. Ποιοι μήνυμα πρέπει να εκπέμψει η ΝΔ;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία σήμερα είναι η ανεργία και η υπερφορολόγηση.  Ακολουθούν βέβαια και άλλα ζητήματα όπως είναι η Δημόσια Ασφάλεια που σχετίζεται με το μεταναστευτικό και τις «καταλήψεις» και η παιδεία.
Για όλα τα παραπάνω η Νέα Δημοκρατία πρέπει να δώσει πειστικές λύσεις και σ΄αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι θα κινηθεί ο Πρόεδρος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματός μας στα πλαίσια της ΔΕΘ.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο πέρα από το γενικό του πλαίσιο, εμβαθύνεται συνεχώς με τρόπο που θα πείθει συνεχώς περισσότερους πολίτες ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει.
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης θεωρώ πως θα απευθυνθεί σε όλους του Έλληνες τονίζοντας ότι πλέον η πολιτική μάχη με το ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο στον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας, αλλά είναι και μάχη αρχών και αξιών και θα καλέσει να  στηρίξουν οι πολίτες την προσπάθειά του, ανεξάρτητα από κομματική  προέλευση, ειδικά μάλιστα οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης σε όλες τις διαστρωματώσεις της.

4. Πρόσφατα έγινε η αλλαγή στη ΝΔ Θεσσαλονίκης με την τοποθέτηση της κας. Ευταξά στη θέση του κ. Σαμαντζίδη. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Η κ. Ευταξά έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή.  Είναι από «τα γεννοφάσκια της» στο κόμμα, με σημαντική συνδικαλιστική και κυβερνητική διαδρομή, ενώ ταυτόχρονα είναι επαγγελματίας μηχανικός διατηρώντας έτσι  επαφή με την αγορά.  Στο χέρι της είναι λοιπόν να επιτύχει στο δύσκολο ρόλο που της ανετέθει, με τη συνεργασία βέβαια όλων μας.