ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ «Capital.gr» (05-09-2014)

Νέα μεγάλα έργα, όπως η γραμμή 4 του μετρό και η ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου θα δημοπρατηθούν το προσεχές διάστημα, όπως αναφέρει στο Capital.gr ο γενικός γραμματέας δημόσιων έργων Στράτος Σιμόπουλος. Σημειώνει ότι σε όλη την επικράτεια βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές εργασίες κατασκευής ή αναβάθμισης υποδομών και εκτιμά ότι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές  συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες.
Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο

 

– Κύριε Σιμόπουλε, πώς εξελίσσεται η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης;
Το μετρό Θεσσαλονίκης σε ένα τμήμα του κατασκευάζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται σε οκτώ σταθμούς να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα πολιτικού μηχανικού. Την ίδια στιγμή, έχει ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των δύο μετροποντίκων, ώστε να ξεκινήσουν την αντίστροφη πορεία από την Νέα Ελβετία προς την Ανάληψη με στόχο την αποπεράτωση των σηράγγων.
Το έργο, εξαιρουμένου του σταθμού Βενιζέλου, θα είναι έτοιμο το 2018. Για το συγκεκριμένο σταθμό, ως γνωστόν, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και άρα αναμένουμε την απόφαση. Έχουμε προτείνει να αποσπάσουμε τα ευρήματα και να τα επανατοποθετήσουμε σε ποσοστό 90%, ώστε, ουσιαστικά, να έχουμε έναν σταθμό-μουσείο. Πρόκειται, εξάλλου, για έναν πολύ σημαντικό σταθμό, όμως, μπορούμε να θέσουμε σε λειτουργία το έργο και να παραδώσουμε σε επόμενη φάση τον εν λόγω σταθμό, όπως έχει συμβεί στο μετρό της Αθήνας.

 

– Ενόψει και των επεκτάσεων του μετρό, θα υπάρξει κάποιας μορφής αποζημίωση για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα έργα;
Αυτή τη στιγμή, δημιουργούμε το νομικό πλαίσιο ώστε η Αττικό Μετρό να μπορεί να αποζημιώνει τους καταστηματάρχες που αποδεδειγμένα πλήττονται από τα έργα του Μετρό, σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα από τις κατασκευαστικές εργασίες.
Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ύψους 3 εκατ. ευρώ, διάρκειας τριών ετών, που προβλέπει ότι όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται γύρω από τα εργοτάξια του μετρό εξαιρούνται από την καταβολή εργοδοτικών εισφορών.
– Ποια είναι τα νέα έργα που αναμένεται να δημοπρατηθούν τους προσεχείς μήνες;
Στο μέτωπο των νέων έργων, στο υπουργείο Υποδομών έχουμε εξασφαλίσει για τη γραμμή 4 του Μετρό χρηματοδότηση από το επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο και σχεδιάζουμε δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Προγραμματίζουμε, λοιπόν, τη δημοπράτηση του πρώτου τμήματος της γραμμής, που αποτελείται από εννέα σταθμούς, μέσα στο Φθινόπωρο.
Παράλληλα, τους προσεχείς μήνες θα δημοπρατηθούν τα έργα της ανάπλασης της Πανεπιστημίου και του Φαληρικού Όρμου.
Ακόμη,  τα έργα στους μεγάλους οδικούς άξονες εκτελούνται ομαλά και μέχρι το τέλος του 2015 θα παραδώσουμε τους άξονες Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Αθήνα-Πάτρα.
Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης, ότι, σε επίπεδο περιφέρειας, μεγάλα έργα προχωρούν σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας Οδού και έργα στους λιμένες Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και στα αεροδρόμια Σκιάθου, Πάρου και Χανίων.
Τέλος το προσεχές διάστημα θα παραδώσουμε τον καινούργιο αεροσταθμό στη Σητεία, ενώ τα έργα στο αεροδρόμιο Μακεδονία υλοποιούνται, έστω και με προβλήματα,  προκειμένου αυτό να δέχεται υπερατλαντικές πτήσεις μετά το 2015.
– Εκτιμάτε ότι θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές;
Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Θεωρώ ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τετραετία εκτός εάν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη. Οι πιθανότητες να ξεπεράσουμε το σκόπελο των 180 ψήφων είναι πολλές.  Θα λειτουργούμε τότε σε ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον, ορισμένες αντιπαραθέσεις με βάση τα μνημόνια θα ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Θα μπορέσουν έτσι οι βουλευτές, που βασίζουν τη συγκεκριμένη ψήφο στην οικονομική πολιτική, να δώσουν θετική ψήφο. Βέβαια θα προτείνουμε μια σημαντική προσωπικότητα.
– Εξετάζετε το ενδεχόμενο να παραιτηθείτε τον Δεκέμβριο, δηλαδή 18 μήνες πριν από τις εκλογές του Ιουνίου 2016;
Ζυγίζω μία τέτοια απόφαση, έχω κάποιους μήνες στη διάθεσή μου, έως τον Δεκέμβριο, οπότε ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση των 18 μηνών πριν από τις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού του 2016.