Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

0

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στις μέρες μας μπροστά σε ένα κρίσιμοσταυροδρόμι. Από την πορεία της αναμένεται να καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό τομέλλον της χώρας στα χρόνια που έρχονται.

Οι εξωγενείς (διεθνής κρίση), αλλά και οι ενδογενείς παράγοντες (οι εγγενείςαδυναμίες και στρεβλώσεις της ελληνική οικονομίας), δημιουργούν ένα πλαίσιο πουκαθιστά απαραίτητη τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων «εδώ και τώρα», πριν είναιπολύ αργά.

Προς ποια ποια κατεύθυνση, όμως οφείλουν να κινούνται οι κεντρικές επιλογέςτης οικονομικής μας πολιτικής, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις δυσμενείςπροοπτικές και να ξαναδώσουν αναπτυξιακή διάσταση και ελπίδα;

Σίγουρα επιλογή δεν μπορεί να είναι η αποθέωση της απόλυτηςκυριαρχίας της αγοράς και των μηχανισμών της που καθιστά το κράτος«νυχτοφύλακα», ούτε, βεβαίως και η λύση του κράτους-επιχειρηματία πουσυνεπάγεται ασφυκτική φορολογία, η οποία, με τη σειρά της, αφαιρεί από τηναγορά και τις επιχειρήσεις το «οξυγόνο» για να ανακάμψουν.

Επιτακτική, όσο ποτέ ίσως στο πρόσφατο παρελθόν, μοιάζει, λοιπόν, η ανάγκημιας μεγάλης στροφής προς τη μεσαία τάξη.

Αυτό σημαίνει από τη μια το κράτος να υιοθετήσει πολιτικές που θαενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, θα επαναρυθμίζουν τις αγορές, θα στηρίζουν τηνπρωτοβουλία, την καινοτομία, το επιχειρηματικό ρίσκο, θα δημιουργούν έναπεριβάλλον ικανό να προστατέψει τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, την αγροτικήεκμετάλλευση, την εμπορική δραστηριότητα. Σημαίνει, όμως από την άλλη,ότι και η ίδια η μεσαία τάξη οφείλει να ανταποκριθείστο κάλεσμα των καιρών. Να διεκδικήσει, να σχεδιάσει, να υλοποιήσει, νααποβάλει φοβίες, εσωστρέφεια και προσκόλληση σε πρακτικές του παρελθόντος. Νααξιοποιήσει την καινοτομία, να ανοιχτεί σε νέους ορίζοντες, συμπαρασύροντας«προς τα πάνω» ολόκληρη την ελληνική οικονομία, προσδίδοντάς της υγιή καισταθερή ανάπτυξη που θα αυξήσει όχι τα λογιστικά, αλλά τα πραγματικά μεγέθη.Και να δημιουργήσει πλούτο που, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις της πολιτείας, θαδιαχυθεί σε ολόκληρη την κοινωνία.

Σε λίγες μέρες, ένα από τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα, η Νέα Δημοκρατία,καλείται να εκλέξει το νέο πρόεδρό του. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα ναεπηρεάσουν το μέλλον, στηρίζοντας την υποψηφιότητα που ευαγγελίζεται αυτή τηστροφή στη μεσαία τάξη, πρώτα σε επίπεδο κομματικών θέσεων και, αργότερα, σεκυβερνητική προοπτική.

Ας συγκρίνουν, λοιπόν, τον πολιτικό λόγο των υποψηφίων προέδρων και αςπαρέμβουν αποφασιστικά στο να έρθει η μεσαία τάξη, η δική τους τάξη, στοπροσκήνιο.

Δημοσίευση: Εφημερίδα ΚΕΝΤΡΙ (21-11-2009)

<