ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΝΕΜΕΝΗ (13-11-2014)

Ομιλία  στην εκδήλωση με θέμα: «Κατασκευή κάτω διάβασης Σιδηροδρομικών Γραμμών οδού Αγίας Παρασκευής, Μενεμένης Θεσσαλονίκης»

 

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Πάντα πίστευα ότι το αποτέλεσμα είναι εκείνο που μετράει. Όχι μόνο στη πολιτική, αλλά και σε πολλές δραστηριότητες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Ιδιαίτερα όμως για την πολιτική, η αποτελεσματικότητα αποτελεί μία «εκ των ων ουκ άνευ» ιδιότητα, διότι διαφορετικά η πολιτική καταντά να είναι μία επικοινωνιακή δράση και όχι μία συλλογική προσπάθεια που βασικό στόχο έχει να λύσει προβλήματα προς όφελος των πολιτών.

Έχοντας λοιπόν μία τέτοια άποψη για τη πολιτική, λογικό είναι από τη στιγμή που ανέλαβα μία ουσιαστική θέση ευθύνης στη Κυβέρνηση, βασικό μου μέλημα να είναι η παραγωγή έργου για όλη την Ελλάδα, κυρίως όμως για τη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα βέβαια, όντας ένα παιδί γεννημένο στο Καφαντάρη με τις παρέες, τους φίλους και τους συγγενείς να βρίσκονται δυτικά, θέλησα μέσα από ρήξεις και συναινέσεις να στηρίξω τους ανθρώπους αυτής της πλευράς της πόλης, πέρα από κομματικές ταμπέλες, αλλά κυρίως χωρίς παρωπίδες, βάζοντας στην προσπάθεια όχι μόνο μυαλό αλλά και συναίσθημα και πολλή αγάπη.

Στη προσπάθεια αυτή ήταν εύκολο να βρω συμμάχους. Ανθρώπους που προέρχονται από τα σπλάχνα αυτής της ευλογημένης περιοχής, ανθρώπους που έγιναν επώνυμοι επειδή υπηρέτησαν την περιοχή, την αγάπησαν. Και αυτή όμως τους αγάπησε και τους ανταπέδωσε πολλαπλάσια αυτά που της έδωσαν.

Στη κατηγορία αυτή ανήκει και ο σημερινός μας οικοδεσπότης, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο Λάζαρος Κυρίζογλου.

Δεν είναι του χαρακτήρα μου να καταφεύγω σε χαρακτηρισμούς ,ιδιαίτερα αν είναι κολακευτικοί για κάποιον και για αυτό επιτρέψτε μου να πω μόνο ότι στο πρόσωπο του βρήκα έναν ακούραστο εργάτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έναν άνθρωπο που γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα και ξέρει με μέθοδο, υπομονή και επιμονή να φτάνει στη λύση των προβλημάτων.

Τρανό παράδειγμα η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής διάβασης στη Μενεμένη, την οποία θα παρουσιάσουμε σήμερα.

Έργο που μεθοδικά τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει ο Δήμαρχος.

Βρήκα έτοιμη δουλειά.

Απαιτείτο όμως μελέτη για τα αποχετευτικά, διαδικασία ένταξης, δημοπράτηση και υπογραφή σύμβασης.

Πήρα την πάσα και με τους συνεργάτες μου και τη βοήθεια της ΕΡΓΟΣΕ βάλαμε γκολ.

Σημαντική βέβαια ήταν η συνεισφορά του προέδρου της ΕΡΓΟΣΕ κ. Σπηλιόπουλου και των συνεργατών του, τους οποίους ευχαριστώ δημόσια.

Η σύμβαση υπογράφεται άμεσα και στις αρχές του επόμενου χρόνου εγκαθίσταται ο εργολάβος.

Η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής διάβασης στη Μενεμένη είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του τι μπορούμε να πετύχουμε στη Θεσσαλονίκη συνεργαζόμενοι όσοι έχουμε θεσμική θέση.

Δίπλα  σ’ αυτή και αλλά παραδείγματα πιστοποιούν την άποψη μου. Οι κόμβοι της Δυτικής Περιφερειακής, οι δεκάδες σχολικές αίθουσες στη Δυτική Θεσσαλονίκη, η παραχώρηση στο Δήμο του Στρατοπέδου του Παύλου Μελά, η χρηματοδότηση των δήμων για ασφαλτοστρώσεις ,αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες που εκτελούνται καθώς και πολλές άλλες μικρότερες παρεμβάσεις εξίσου σημαντικές.

Υπάρχουν όμως και άλλες που ξεκολλήσαμε και προχωρούν.

Ενδεικτικά αναφέρω το καλλιτεχνικό σχολείο Αμπελοκήπων, το Στρατόπεδο Παπακυριαζή στο Δήμο Ευόσμου και την ανάπλαση του Δυτικού Θερμαϊκού Μετώπου.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι δράσεις αυτές δεν έγιναν «εν κενώ».

Έγιναν μέσα σε συνθήκες κρίσης από μία Κυβέρνηση, η οποία κατάφερε την ώρα που σταθεροποιούσε την οικονομία, σε συνθήκες βέβαια μεγάλης ανεργίας και υπερφορολόγησης, να απορροφήσει πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μετατρέψει τη χώρα σε ένα μεγάλο εργοτάξιο Δημοσίων Έργων.

Και η προσπάθεια συνεχίζεται και θα συνεχισθεί.

Τα πρώτα δείγματα στο τομέα της κοινωνικής συνοχής έχουν γίνει.

Οι 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο είναι γεγονός, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης επίσης.

Οι αναδρομικές αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αρχίζουν από τον επόμενο μήνα.

Ο προϋπολογισμός του 2015 θα περιλαμβάνει ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις.

Η οικονομία ανακάμπτει αργά, αλλά σταθερά.

Τα αποτελέσματα έρχονται και θα γίνουν γρήγορα αντιληπτά από όλους .

Η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί και θα συνεχισθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016 και τότε θα κριθούμε από τον Ελληνικό Λαό.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι πολλά τα προβλήματα που υπάρχουν και τα γνωρίζω καλά στο πετσί μου.

Θα ήθελα όμως να φύγουμε σήμερα από εδώ με ένα χαμόγελο, έστω αχνό.

Το χαμόγελο εκείνου που μπορεί πλέον να ελπίζει.

Να είστε σίγουροι ότι κάτω και από τις δύσκολες συνθήκες υπάρχουν άνθρωποι που πασχίζουν για το καλύτερο και άνθρωποι που μπορούμε να εμπιστευθούμε και να στηρίζουμε.

Άνθρωποι με τους οποίους μπορούμε να πορευθούμε μαζί.