ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΕΣ ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ

Με αφορμή τη χθεσινή κοπή πίτας από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, παραθέτω δύο πραγματικά γεγονότα.
Σε έλεγχο από το Ι.Κ.Α. επιχείρησης εστίασης πριν τα Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη, οι πίνακες ήταν αναρτημένοι και όλοι οι υπάλληλοι δηλωμένοι στον πίνακα Ε4. Οι ελεγκτές επέστρεψαν στην Αθήνα και σε λίγες μέρες έστειλαν  μεγάλο πρόστιμο, από λάθος, για μη δηλωμένο εργαζόμενο.
Σε επαφή του δικηγόρου του επαγγελματία με το ΙΚΑ του απάντησαν ότι η λύση ήταν να προσφύγει στα διαιτητικά δικαστήρια ή να κάνει ένσταση και παράλληλα ρύθμιση.
Διαδικασία αναγνώρισης του προφανούς λάθους δεν φαίνεται να υπάρχει.
Σε άλλη επιχείρηση έκανε έλεγχο το ΣΔΟΕ, δεν βρήκε τραπέζι χωρίς δελτίο παραγγελίας και απόδειξη. Επειδή όλα ήταν νόμιμα απείλησε τον επαγγελματία ότι θα του πάρει τους υπολογιστές στην ώρα αιχμής για να διενεργήσει πλήρη έλεγχο. Έτσι, ο επαγγελματίας απεδέχθη να του κοπεί πρόστιμο για μη έκδοση τριών αποδείξεων.
Τα παραδείγματα αυτά  αποτελούν τον ορισμό του ανάλγητου κράτους με τις  ευθύνες, βέβαια, να είναι διαχρονικές, ενώ επιβεβαιώνουν, φυσικά, και όσους ισχυρίζονται ότι το πριμ στους ελεγκτικούς μηχανισμούς κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
«Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό» για την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.  Να βρει τρόπο να χωρίσει τους «αμνούς από τα ερίφια». Δεν μπορεί σε μια προσπάθεια πάταξης της εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής στο χώρο της εστίασης να διώκονται και οι νομοταγείς επαγγελματίες. Βεβαίως, η μείωση του Φ.Π.Α. στο συγκεκριμένο χώρο είναι «εκ των ων ουκ άνευ» δράση, όπως και η γενική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.