ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ.Δ.Ε. κ. ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (16-4-2013)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ& ΔΙΚΤΥΩΝ

 

 

Δευτέρα, 15 Απριλίου2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή τις δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Από την πρώτη στιγμή η Αττικό Μετρό δήλωσε ότι δεν είναι  δυνατόν να κατασκευαστεί ο σταθμός Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης,  χωρίς προηγούμενη απόσπαση των αρχαίων. Ουδέποτε αναφέραμε,  ότι δεν μπορεί να γίνει απόσπαση και ΜΕΡΙΚΗ επανατοποθέτηση, όπως προτείνει τόσο το ΤΕΕ, όσο και το ΑΠΘ και όπως  άλλωστε προγραμματίζουμε για όλους τους υπόλοιπους σταθμούς. Από ότι αντιλαμβανόμαστε ο κ. Μπουτάρης ετοιμάζεται να προσχωρήσει στην άποψη της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και απλώς επενδύει την αλλαγή θέσης με επίθεση εναντίον του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Εν πάση όμως περιπτώσει, είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε τις οδηγίες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, από το οποίο περιμένουμε να τοποθετηθεί.
Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία μου στη σχετική με το θέμα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης (4/3/2013):
«Βέβαια όπως οφείλαμε μελετήσαμε όλες τις πιθανές τεχνικές λύσεις για να παραμείνουν τα ευρήματα εκεί ακριβώς που βρέθηκαν χωρίς να γίνει απόσπαση. Δεν υπάρχει όμως τεχνική λύση χωρίς να χρειασθούν απαλλοτριώσεις πολυκατοικιών, έκθεση σε κίνδυνο καθιζήσεων των γειτονικών κτιρίων και μεγάλες επιπλέον ανασκαφές που μπορεί να φέρουν στο φως επιπλέον ευρήματα. Με απλά λόγια δεν πρόκειται για λύσεις που θα απαιτήσουν 2 – 3 χρόνια και κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά μιλάμε για ακύρωση του έργου. Θυμίζω ότι στη Βενιζέλου, έως σήμερα, απαιτήθηκαν περίπου τρία (3) χρόνια για τις ανασκαφές».