ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ

0

Τι σήμαινε η μεγάλη συμμετοχή των νεοδημοκρατών στις εκλογές της29ης Νοεμβρίου;

Η ανοιχτή ψηφοφορία για την εκλογή του αρχηγού της ΝΔ από τη βάση ήταν ηπρώτη μεγάλη τομή, την οποία επιδίωξε και ο Αντώνης Σαμαράς. Οι εκατοντάδεςχιλιάδες νεοδημοκράτες έστειλαν το μήνυμα ότι ζητούν ένα ανοιχτό, δημοκρατικόκόμμα στο οποίο η βάση θα είναι συνδιαμορφωτής των πολιτικών και όχιχειροκροτητής των μηχανισμών. Εδωσαν ακόμη την εντολή στο νέο πρόεδρο της ΝΔ νακινηθεί, με πλατιά λαϊκή νομιμοποίηση, για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κόμμα,απαλλαγμένο από πολιτικές και συμπεριφορές που πλήγωσαν τους πολίτες.

-Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα στο κόμμα:

Τα βασικά ζητούμενα είναι η αναδιοργάνωσή του και ο σαφής προσδιορισμός τουιδεολογικού του στίγμματος. Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για την ανάγκη στροφήςστον κοινωνικό φιλελευθερισμό και την ανάδειξη της μεσαίας τάξης σεπρωταγωνιστή των εξελίξεων στον τόπο μας. Επίσης, χρειάζεται με τα ιδεολογικάκαι πολιτικά δείγματα γραφής της η ΝΔ να ξανακερδίσει τους χαμένους ψηφοφόρουςτης. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι βεβαίως, η πραγματοποίησησυνεδρίου αρχών και θέσεων στις αρχές του 2010, αλλά απαιτείται και ένα νέούφος και ήθος άσκησης πολιτικής από όλα τα στελέχη. Η ΝΔ θα ασκήσειεποικοδομητική και όχι στείρα αντιπολίτευση. Ήδη έδωσε δείγματα προς αυτή τηνκατεύθυνση λέγοντας «ναι» επί της αρχής στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τοεπίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πώς εννοείτε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό;

 

Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι το ιδεολογικό ρεύμα που πρεσβεύουν σήμεραόλες οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη. Προϋποθέτει τη διόρθωση τωνστρεβλώσεων του άκρατου φιλελευθερισμού,  τη διάχυση του πλούτου σε όλουςκαι κυρίως τους κοινωνικά αδύνατους,  τη στήριξη της μεσαίας τάξης, τηςραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας, να βγει στο προσκήνιο, την ενίσχυση τηςεπιχειρηματικότητας και όχι το στραγγαλισμό της με την δυσβάστακτη φορολογίαπου επιβάλλει σήμερα το ΠΑΣΟΚ και αφαιρεί από την οικονομία το οξυγόνο για νακινηθεί.

 

-Υπάρχουν νικητές και ηττημένοι από τη διαδικασία της 29ηςΝοεμβρίου;

Σε καμία περίπτωση. Είμαστε όλοι στο ίδιο κόμμα και όλοι μαζί θα αγωνιστούμεπρώτα για να κάνουμε σωστή αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια για ναδημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να μας εμπιστευτεί ξανά η κοινωνία τηδιακυβέρνηση του τόπου. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε πρώτος το σύνθημα γιατην ενωτική μας πορεία, δηλώνοντας πως σβήνει «με το σφουγγάρι» ό,τι ακούστηκεεναντίον του πριν την εσωκομματική εκλογή. Το ίδιο κλίμα επικρατεί και σεεπίπεδο τοπικών στελεχών. Δεν περισσεύει κανείς σ’ αυτή τη μεγάλη μάχη.

Βεβαίως, απαιτείται να σφυρηλατηθεί και να περιφρουρηθεί από όλους μας ηενότητα.

Ενδιαφέρεστε για το αξίωμα του προέδρου της διοικούσας της ΝΔ στηΘεσσαλονίκη.

Η θέση αυτή δεν αποτελεί στόχο μου. Υπάρχουν βεβαίως πολλές θέσεις μάχης απότις οποίες μπορεί κανείς να συμβάλλει στην αναγέννηση του κόμματός μας.

Συνέντευξη: Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ (03-12-2009)