Δ.Τ:Κανένας πλέον νόμος με αναδρομική ισχύ που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις

Θεσσαλονίκη, 05-08-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κανένας πλέον νόμος με αναδρομική ισχύ που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις

Βαθειές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση αναδρομικής νομοθέτησης για οτιδήποτε επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, όπως επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής της ΝΔ Ά Θεσσαλονίκης κ. Στράτος Σιμόπουλος.

Ο κ. Σιμόπουλος σημείωσε ειδικότερα πως η παραπάνω μεταρρύθμιση (άρθρο 60, παράγραφος 2 του νομοσχεδίου) αποτελεί τον ορισμό της μεταρρύθμισης, καθώς «έχω ζήσει στην αγορά αναδρομικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, που κατέστρεψαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες».

«Έχουμε έναν Πρωθυπουργό που σε ανύποπτο χρόνο είπε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν αίσθηση της προσωρινότητας τους και να δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στον χρόνο, να αξιοποιούν κάθε λεπτό για να υλοποιούν τις πολιτικές τους. Αυτό κάνει το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Δίνει την δυνατότητα στον Πρωθυπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο να εφαρμόσουν τις πολιτικές για τις οποίες μας επέλεξε ο ελληνικός λαός» τόνισε ο κ. Σιμόπουλος και πρόσθεσε πως «όποιος λειτουργεί μέσα στην ελεύθερη αγορά ή έχει επαφή με οργανισμούς, διαπιστώνει ότι πάντα υπάρχουν οι έννοιες του ελέγχου, των στόχων, του project management  που κάποιοι μέσα σε αυτή την αίθουσα απορρίπτουν μετά βδελυγμίας. Το ελληνικό κράτος δεν έχει διαδικασίες και κυρίως διαδικασίες ελέγχου των πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα από θεσμούς όπως του υπηρεσιακού γραμματέα, θα φύγει πολύ μεγάλο βάρος από την πολιτική ηγεσία των υπουργείων».

Ο κ. Σιμόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην αξιοκρατική διαδικασία επιλογής των υπηρεσιακών γραμματέων, ενώ είπε πως η απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν στις θέσεις τους οι γενικοί διευθυντές των Υπουργείων είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Για το ζήτημα της αύξησης και προάσπισης της διαφάνειας, υπογράμμισε πως αντιμετωπίζεται πλέον όλος αυτός ο κατακερματισμός των υπηρεσιών που δεν ήταν προς όφελος της.

Τέλος, επισήμανε πως το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος διασφαλίζει πως από εδώ και πέρα τα νομοσχέδια θα είναι πολύ καλύτερα δουλεμένα.