Δ.Τ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: «ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ» (14-3-2013)

ΕΛΛΗΝΙΚΗΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟΤΥΠΟΥ

       

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Επί τάπητος όλα τα έργα και μελέτες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων Υπουργείου Υποδομών στη Θεσσαλία

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα έργα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων Υπουργείου Ανάπτυξης -Ανταγωνιστικότητας – Υποδομών- Μεταφορών και Δικτύων, είχε ο Γενικός Γραμματέας κ. Στράτος Σιμόπουλος με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Κώστα Αγοραστό. Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν και η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ.Καραλαριώτου και ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας κ.Μέγας, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες τόσο του Υπουργείου όσο και της Περιφέρειας, εξετάστηκαν αναλυτικά τα μεγάλα δημόσια έργα σε όλη τη Θεσσαλία και η πορεία υλοποίησής τους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σ.Σιμόπουλος ανέφερε τα εξής: «Με χαρά επισκέφτηκα την Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τον όποιο έχουμε πολύ στενή συνεργασία. Είδαμε τα θέματα που αφορούν την Θεσσαλία και κυρίως τα θέματα της Κάρλας, του Αχελώου και των οδικών αξόνων. Επίσης έχουμε δει και την απορροφητικότητα  στο ΕΣΠΑπου για την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πολύ υψηλή. Συνεχίζουμε την συνεργασία και θα έχουμε τακτικές επαφές γιατί  η φιλοσοφία του υπουργείου είναι  να μην λειτουργεί ερήμην των τοπικών κοινωνιών και κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία  γνωρίζει παρά πολύ καλά τα θέματα του τόπου της.

Παράλληλα επισκέφτηκα τα Τέμπη όπου η εργολαβία συνεχίζεται, μπορεί να μην φαίνεται στους ταξιδιώτες, αλλά η εργολαβία είναι σε ικανοποιητικό σημείο και πιστεύω θα είμαστε έτοιμοι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προς το τέλος του 2014 .

            Όσον αφόρα στον Ε 65 κυβερνητική δέσμευση είναι να ολοκληρωθεί  στο σύνολό του, απλώς κάποια τμήματα του πιθανώς να πάρουν μια χρονική παράταση υλοποίησης».

Απ’ την πλευρά του ο κ. Κ.Αγοραστός τόνισε: «Είχαμε μια πολύωρη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα υποδομών  και με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συζητήσαμε όλα τα θέματα για τα οποία συνεργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό. Αχελώος, Κάρλα, Περιφερειακός Βόλου, Τέμπη, Ε65, Φράγμα της Γυρτώνης, μελέτες που γίνονται σε όλη την Περιφέρεια και είναι αρμοδιότητα του υπουργείου (Λάρισα – Φάρσαλα,Λάρισα-Κοζάνη) παλιά Ε.Ο. Λάρισας- Βόλου που υπάρχει επικινδυνότητα κ.α.Συνεργαζόμαστε στενά και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί μια λύση για να κάνουμε παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας και έργα αναγκαία για τη Θεσσαλία και τους πολίτες της».

Σε ότι αφορά την επανασύσταση της λίμνης Κάρλας και τα συνοδά έργα, τονίστηκε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να προχωρήσει το έργο και να μπει νερό στη λίμνη. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά το έργο που αφορά στην άρδευση, ενώ σε συνεργασία με το Δήμο Ρήγα Φεραίου και τους κατοίκους της περιοχής αναμένεται να προχωρήσει και το έργο της ύδρευσης. Σε ότι αφορά στα έργα ορεινής υδροοικονομίας χρειάζεται  να επικαιροποιηθούν οι μελέτες και να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις ώστε να προχωρήσουν, ενώ σε ότι αφορά τη λειτουργία του συλλεκτήρα Σ3 υπάρχει εμπλοκή λόγω ανασκαφών της Αρχαιολογίας. Νέα έργα αναδασμών που απαιτούνται θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Μπαλτατζής. Ο κ. Σιμόπουλος ζήτησε αναλυτικό υπόμνημα με τα όποια προβλήματα έχουν ανακύψει για το εν λόγω έργο έτσι ώστε να γίνουν από πλευράς του όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και συνεργασίες με εμπλεκόμενους φορείς, ώστε σύντομα να μπορέσουν τα έργα να αποδώσουν. Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου ότι το φράγμα της Γυρτώνης το Μάιο «κλείνει» τις θύρες του ώστε να γεμίσει νερό, έχοντας προηγούμενα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των χώρων κατάκλισης.

            Σε ότι αφορά το έργο μεταφοράς νερού από τον Αχελώο έγινε φανερό ότι και μέσω των Σχεδίων Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μελλοντική ερημοποίηση της Θεσσαλίας είναι να ολοκληρωθεί το έργο. Για το λόγο αυτό συζητήθηκε ο χάρτης ενεργειών και τα βήματα που πρόκειται να ακολουθηθούν από εδώ και πέρα. Το Υπουργείο αναλαμβάνει να προχωρήσει στην απαιτούμενη σύνταξη «οικολογικής μελέτης βάσης» η οποία θα καταγράψει την υφιστάμενη χλωρίδα και πανίδα της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα προχωρά σε περιβαλλοντική μελέτη βάσει και των Σχεδίων Διαχείρισης ώστε να μην υπάρχουν νέες εμπλοκές στο εν λόγω έργο. Εκείνο που επισημάνθηκε τόσο από τον γενικό γραμματέα όσο και από τον περιφερειάρχη, είναι ότι η όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ουδόλως επηρεάζει το έργο σαν σύνολο, καθόσον αφορά σε ζήτημα που ήδη έχει τελεσιδικήσει στην πράξη. Το έργο του Αχελώου ως έργο εθνικού συμφέροντος και ήδη κατασκευασμένο, θα στηριχθεί και συμπληρωθεί με όποιες μελέτες απαιτούνται ώστε να αποδώσει το βέλτιστο αποτέλεσμα για την οικονομία της χώρας. Μάλιστα οκ. Αγοραστός επανέλαβε την άποψή του ότι ενδεχόμενη ένταξη του έργου στο τομεακό ΕΣΠΑ θα σημάνει πόρους τάξης 700 εκ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο και περίπου 5000 νέες θέσεις