0

Η συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Τρίτης, εκτός από το «κούρεμα» τουσυνολικού ελληνικού χρέους κατά 1 00 δισεκατομμύρια ευρώ και την έγκριση τουνέου δανειακού προγράμματος ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ,    μαςπροσφέρει αφενός πολύτιμο χρόνο να εξασφαλίσουμε οικονομική και πολιτικήσταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας και αφετέρου να αποκαταστήσουμε τηναξιοπιστία μας στο εξωτερικό, η οποία επλήγη την τελευταία διετία εξαιτίαςλάθος πολιτικών και οικονομικών χειρισμών.Η οικονομική κρίση που βιώνουμε,ωστόσο, έχει και μια άλλη διάσταση.

 

Διότι στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα,  ζητούμενοδεν είναι μόνο η ασφάλεια των συνόρων,  αλλά και η οικονομική ευημερία καικατ’επέκταση η προώθηση των εθνικών ζητημάτων, μέσω της επίτευξης διακρατικώνσυμφωνιών με  βάση αμοιβαία συμφερόντα.

 

Για αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «business» μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ρώσο πρωθυπουργό ΒλαντιμίρΠούτιν. Υπό αυτό το πρίσμα, οι επισκέψεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σεΜόσχα, Ισραήλ και Κύπρο έχουν παράλληλα και σημαντική οικονομική σημασία.

 

Από τη στιγμή, για παράδειγμα, που ειδικοί επιστήμονες μας διαβεβαιώνουνπως η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα μπορούσαμενα ανακηρύξουμε την Α.Ο.Ζ. και να προχωρήσουμε ταχύτατα στην έκδοση αδειώνεκμετάλλευσης και στην τιτλοποίηση μέρους των εσόδων.

 

Ταυτόχρονα, ευρύτερα έργα υποδομών σε ενέργεια, μεταφορέςκαι υπηρεσίες, με τη συνεργασία εταιριών από όλες τις χώρες του πλανήτη, θαεπέτρεπαν στην Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο, αναπτύσσονταςόμως και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει στο πρωτογενή τομέα, στον τουρισμόκαι τη ναυτιλία.

 

Η χάραξη, με λίγα λόγια, μιας «νέας εξωτερικής πολιτικής»,μπορεί  να προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αρκεί φυσικά να συνδυασθεί  με μια εθνική στρατηγική και κατάλληλο επιχειρηματικόπεριβάλλον.