Επείγουσα η ανάγκη ανάπλασης του Κυβερνείου (Άρθρο στην εφημερίδα Ανατροπή Κεντρικής Μακεδονίας)

0
Η ανάπλαση και η αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων, κάποια εκ των οποίων έχουν μνημειακό χαρακτήρα, καθώς και εκτάσεων, που μπορούν να προσελκύσουν σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, αποτελεί έναν από τους στόχους της κυβέρνησης της ΝΔ.
Μπροστά στην “παράλυση” και στην αναποτελεσματικότητα της προηγούμενης κυβέρνησης, αντιπαρατάσσουμε την ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων και την ορθολογική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Στο πλαίσιο αυτό έθεσα και το ζήτημα της ανάπλασης του Κυβερνείου (Παλατάκι) στην Καλαμαριά μέσω της ένταξης του στην δράση ανάπλασης του Πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοϊου.
Αυτό πρότεινα με επιστολή μου στην Υπουργό Πολιτισμού, η οποία είναι η συντονίστρια του σχετικού έργου.
Το Παλατάκι είναι ένα εμβληματικό κτίριο, το οποίο μαζί με τον πανέμορφο περιβάλλοντα χώρο του, στην κυριολεξία ρημάζουν.
Για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση ζήτησα από την Υπουργό να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποδοθεί στους Θεσσαλονικείς ανακαινισμένο, επισκέψιμο και με εξασφαλισμένους τους πόρους για τη συντήρηση και τη λειτουργία του.
Με το ίδιο “πρίσμα” με το Παλατάκι, αλλά βέβαια σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, απαιτείται να αντιμετωπίσουμε και το θέμα της αξιοποίησης των στρατοπέδων, όπως αυτά του Παύλου Μελά, του Κόδρα ή του Καρατάσιου.
Οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για την απόδοση του Παύλου Μελά και του Κόδρα στους δήμους έδωσαν πολύ γρήγορα την θέση τους στο μεγάλο ερώτημα: και τώρα τι κάνουμε με όλες αυτές τις εκτάσεις, που μάλιστα βρίσκονται σε προνομιακά σημεία του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης;
Ο τρόπος με τον όποιο προχώρησε η παραχώρηση του Παύλου Μελά και του Κόδρα, αλλά και η αντίστοιχη σχεδιαζόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση μεθόδευση για το Καρατάσιου, λόγω έλλειψης κονδυλίων, θα παρατείνουν την υπάρχουσα εγκατάλειψη και απαξίωση των εκτάσεων αυτών.
Μόνη λύση για την αξιοποίηση τους, η με σύμφωνη γνώμη και στήριξη της πολιτείας, σύμπραξη τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα.
Χωρίς συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και με απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης δεν μπορούν τα στρατόπεδα να γίνουν πόλοι ανάπτυξης, πολιτισμού και αναψυχής τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα και να συμβάλλουν παράλληλα στην αύξηση των δημοτικών εσόδων.