0

Ο αιφνιδιασμός και η «έκπληξη» ορισμένων, μετά την αποκάλυψη ότι υπάλληλοιτης Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, ζητούσαν«γρηγορόσημο» για να ξεμπλοκάρουν σειρά επενδύσεων, δίνει την αίσθηση ότικάποιοι με θέσεις ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση ανακάλυψαν ξαφνικά την… Αμερική.

 

Συμπεριφέρονται σαν να μην γνωρίζουν ότι ο λαβύρινθος τηςγραφειοκρατίας και τα διάφορα παρακλάδια του εγκλωβίζουν επίδοξους επενδυτές,αποθαρρύνοντας τους να μετουσιώσουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον σε πράξη.

 

Μάλλον, επίσης δεν έχουν διαβάσει τη συνέντευξη τουΕυρωπαίου επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, στοειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, όπου υποστήριξε ότι η επιστροφή της Ελλάδαςστην ανάπτυξη «σκοντάφτει» στη γραφειοκρατία «που βρίσκεται σε σύγχυση και σεένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης το οποίο κάνει χρόνια να εκδώσει αποφάσεις».

 

Αυτό, όμως, πρέπει να αλλάξει.

 

Διότι η χώρα μας δεν πρέπει να περιοριστεί στον αστερισμότου PSI,αλλά στηριζόμενη στο τρίπτυχο επενδύσεις-εξωστρέφεια-διαφάνεια, ναγίνει ανταγωνιστική, αποκαθιστώντας σταδιακά την αξιοπιστία της στο διεθνέςπεριβάλλον και «χτίζοντας» νέες σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τονπολίτη.

 

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται, όμως, στρατηγικέςμεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην αναμόρφωση της «βραδυκίνητης»δημόσιας διοίκησης και στην αποψίλωση της κρατικοδίαιτης αντίληψης που ισχύειαπό το 1981 μέχρι σήμερα.

 

Η δημιουργία, για παράδειγμα, ενός υφυπουργείου επενδύσεωνπαρά τω πρωθυπουργώ θα βοηθούσε σημαντικά να αρθούν πολλά αντικίνητρα .Παράλληλα ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποφέρειστην ελληνική οικονομία 40 έως 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξιοποίησηαναπτυξιακών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ είναι ικανή να εκταμιεύσει περίπου 15δισεκατομμύρια ευρώ, «ξεμπλοκάροντας» τα μεγάλα έργα υποδομής καιεξασφαλίζοντας ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Καθώς, λοιπόν, έχει καταστεί σαφές ότι η επιμονή στηνπολιτική της μονομερούς λιτότητας οδήγησε την ελληνική οικονομία σε αδιέξοδο, ηεπιστροφή της Ελλάδας σε ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί επιτακτική ανάγκη για νασταματήσουμε εδώ και τώρα την αύξηση της ανεργίας και την συνεχή διάρρηξη τηςκοινωνικής συνοχής.

 

Περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις δεν υπάρχουν.

<w_LsdException Locked="fa