Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (Εφημερίδα «Μακεδονία» 14-06-2012)

0
Η πρόσφατη δολοφονία φαρμακοποιού στην περιοχή του Ρέντη σε συνδυασμό με περιστατικά όπως αυτό της Παιανίας αλλά και τα δεκάδες κρούσματα παραβατικότητας που καταγράφονται καθημερινά σε κάθε άκρη της χώρας, έχουν αναδείξει το ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη σε κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής ατζέντας.
Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2012 έχουν καταγραφεί περισσότερες από 30 δολοφονίες στη διάρκεια ένοπλων ληστειών σε όλη τη χώρα, το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης παραμένει άλυτο και οι Έλληνες πάσχουμε από εγκληματοφοβία, καθώς πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου μας ανέδειξε ως τον πιο φοβισμένο λαό της Ευρώπης σε θέματα εγκληματικότητας.
Σε ένα κράτος δικαίου, όμως, το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη θα έπρεπε να είναι αυτονόητο και όχι προεκλογική εξαγγελία.
Όλοι μας, λίγο-πολύ, γνωρίζουμε τι έφταιξε.
Αυτό που προέχει ωστόσο είναι στις 18 Ιουνίου η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση η οποία θα επικεντρωθεί στην πάταξη της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης, η οποία τροφοδοτεί σε μεγάλο βαθμό το έγκλημα.
Οι προτάσεις που έχει καταθέσει η Ν.Δ. επί του θέματος κινούνται σε δυο άξονες.
Ο πρώτος έχει στο επίκεντρο την εγκληματικότητα, την αποκάλυψη των κουκουλοφόρων καθώς και την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος το οποίο βρίσκεται σε έξαρση.
Για να γίνει αυτό απαιτείται αλλαγή της νομοθεσίας, της ποινικής μεταχείρισης και του δικονομικού πλαισίου για τη σύλληψη και καταδίκη ενός κακοποιού, να επανέλθει ο αστυνομικός στη γειτονιά, να ενοποιηθούν και να ενισχυθούν οι διευθύνσεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος, να αποσυμφορηθούν  οι φυλακές, να αντιμετωπιστεί η λεγόμενη «χαμηλή εγκληματικότητα»  και να υπάρξει δόγμα εσωτερικής ασφάλειας.
Όπως είπε, άλλωστε, και ο Αντώνης Σαμαράς, η ασφάλεια των πολιτών είναι «ιερό δικαίωμα» και προϋπόθεση για τη Δημοκρατία. Διότι χωρίς ασφάλεια κυριαρχεί ο φόβος που συνιστά κατάλυση της ελευθερίας.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ανακοπή της λαθρομετανάστευσης. Πρόκειται για ένα ζητούμενο το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατάργησης του νόμου Ραγκούση για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας, της καλύτερης φύλαξης των συνόρων, της δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας των λαθρομεταναστών έξω από τους ιστούς των πόλεων, της πάταξης του παραεμπορίου και της διαμόρφωσης ενιαίας πολιτικής από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου για τα θέματα ασύλου και μαζικού επαναπατρισμού.
Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ασφάλεια του πολίτη έχει και οικονομική διάσταση αφού χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Σε ένα περιβάλλον ανομίας ανθίζει η παραοικονομία, η μαύρη αγορά, το λαθρεμπόριο.
Για αυτό η Νέα Δημοκρατία ζητά την Κυριακή ψήφο εμπιστοσύνης από τους Έλληνες πολίτες προκειμένου να γίνει και πάλι η Ελλάδα ευνομούμενη χώρα με ασφάλεια και ελευθερία.

<!–[if gte mso 9]>