Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ (Paraskhnio.gr 7-4-2014)

0
Οι σεισμοί της Κεφαλονιάς απέδειξαν ότι το Ελληνικό Κράτος έχει τις υποδομές με τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες φυσικών καταστροφών.
Απαιτείται, όμως, να θεσμοθετήσει και να μηχανογραφήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε οι δομές αυτές να γίνουν περισσότερο λειτουργικές.
Έτσι, προχωρούμε σε μηχανογράφηση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), στην οποία θα περιλαμβάνονται και δράσεις άλλων Υπουργείων όπως και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα ανά δικαιούχο θα μπορεί το κράτος να γνωρίζει όλες τις παροχές του σε επιδότηση ενοικίου, οικοσκευής, επισκευής κατοικίας όπως επίσης και τις παροχές  προς επιχειρήσεις. Σήμερα, δυστυχώς, όλες οι παραπάνω δράσεις δεν παρακολουθούνται με ενιαίο τρόπο.
Φυσικά, πρέπει να θεσμοθετηθούν με απόλυτο τρόπο και οι διαδικασίες που θα επιτρέπουν τους δημόσιους λειτουργούς να ενεργούν άμεσα και η όλη προσπάθεια να μην εναπόκειται μόνο στην εμπειρία και τον ηρωισμό ορισμένων από αυτούς.
Δυστυχώς, όμως, η εμπειρία της Κεφαλονιάς απέδειξε ότι ο Καλλικράτης δεν κατάφερε να δυναμώσει τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και να τους καταστήσει ανεξάρτητους από την κεντρική εξουσία.
Χωρίς τη συνδρομή της ΕΥΔΑΠ, του ΟΑΣΑ, της ΥΠΑ και των υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών, η αποκατάσταση των συνεπειών δεν θα ήταν εφικτή. Πρέπει λοιπόν, σε θέματα φυσικών καταστροφών, το πρώτο διάστημα, η ευθύνη της πολιτικής προστασίας και της αποκατάστασης να βρίσκεται στα χέρια της κεντρικής εξουσίας, η οποία θα συνεπικουρείται από τους τοπικούς φορείς.
Πάντως, η εμπειρία της Κεφαλονιάς έδειξε ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα να παράξει έργο, αρκεί να υπάρχει ένας διαρκής συντονισμός τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο.