Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να γίνει «καταφύγιο ελπίδας» για τους πολίτες.

0

Ο αρχαίος Λατίνος φιλόσοφος ΚΙΚΕΡΩΝ έλεγε, ότι η ελπίδα είναι το μεγαλύτεροανακουφιστικό συναίσθημα στον άνθρωπο και η κύρια ψυχολογική δύναμη για ναλειτουργεί και να παράγει. Η αναζήτηση της ελπίδας από τους πολίτες, είναιάλλωστε αυτή, η οποία δίνει υπόσταση στα κόμματα εξουσίας και αυτήν υπόσχονταιμέσα από τα προγράμματα και τις θέσεις τους.

Πώς όμως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να γίνει σήμερα ένα «καταφύγιο ελπίδας» γιατους πολίτες;

Θεωρώ ότι η απάντηση στο ερώτημα δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη, αλλάπεριλαμβάνει τρεις γενικούς άξονες.

Ο πρώτος, είναι η επεξεργασία εκ μέρους της, ενός δυναμικού αναπτυξιακούμοντέλου για τη χώρα, με συνδυασμό συγκεκριμένων μέτρων ανάπτυξης, τα οποία θαπαίρνουν όμως υπόψη τους και τη συμφωνία της χώρας με το ΔΝΤ.

Ο δεύτερος, είναι η πρόταση για υιοθέτηση ορισμένων τολμηρών πολιτικώναποφάσεων, οι οποίες θα έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Τέτοιες είναι:

Η αλλαγή του πλαισίου με το οποίο λειτουργεί σήμερα το πανεπιστημιακό άσυλο,το οποίο ουσιαστικά καταλύεται όταν πρόκειται να γίνουν ενέργειες πουαναδεικνύουν την επιχειρηματικότητα ή τη σύνδεση πανεπιστημίων καιεπιχειρήσεων.

Η απαγόρευση διαδηλώσεων στα κέντρα των πόλεων από μικρές ομάδες πολιτών, οιοποίες εμποδίζουν τη λειτουργία της αγοράς και δημιουργούν επιπλέον προβλήματαστις ήδη χειμαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και σε αρκετούς άλλουςκλάδους της οικονομίας και

Η θεσμοθέτηση ενός σύγχρονου αντιμονοπωλιακού νόμου, ο οποίος σε συνδυασμόμε μια ουσιαστική λειτουργία της επιτροπής ανταγωνισμού, θα βοηθήσει στη μείωσητων τιμών και θα ενισχύσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Τρίτος παράγων, αλλά όχι μικρότερης σημασίας, είναι η ανάγκη να αλλάξει η ΝΔτώρα που είναι στην αντιπολίτευση, τόσο τις δομές όσο και ένα τμήμα τουπολιτικού της προσωπικού και να καταστεί έτσι ένα κόμμα περισσότερο ικανό ναανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες που διανύει η χώρα.

Να μην ξεχνούμε άλλωστε ότι με την προσφυγή στο ΔΝΤ, μάλλον κλείνει οριστικάο κύκλος της μεταπολίτευσης.

Απόσπασμα ομιλίας από εκδήλωση της Διοικούσης Επιτροπής

νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ, για την οικονομία.

Δεν έχει δημοσιευθεί. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση (29-04-2010)