Η «ΤΡΥΠΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ» ΣΤΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΘΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ (Εφημερίδα «Karfitsa», 06-04-2018)

ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ  ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Στη Βενιζέλου βλέπουμε ότι λόγω των έργων του ΜΕΤΡΟ υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα. Πόσο θα διαρκέσει;
Το πρόβλημα θα είναι διαρκές και θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Η διοίκηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ισχυρίζεται ότι τα έργα στη Βενιζέλου θα διαρκέσουν δύο χρόνια. Προσωπικά πιστεύω άλλα τέσσερα τουλάχιστον.
Για ποιον λόγο βλέπουμε να επεκτείνεται η εργοταξική κατάληψη;
Λόγω του ανασχεδιασμού του σταθμού που επέβαλε ο Γιάννης Μπουτάρης και αποδέχθηκε, μετά χαράς, η σημερινή κυβέρνηση. Μάλιστα από τα τέλη του καλοκαιριού ίσως και λίγο αργότερα θα κλείσει και ένα τμήμα της Βενιζέλου και η κατάσταση θα επιδεινωθεί περισσότερο. Επίσης δεν γνωρίζουμε ακόμη αν απαιτηθούν και διευθετήσεις στην κυκλοφορία της Εγνατίας. Χαμός δηλαδή.
Που οφείλεται ο ανασχεδιασμός αυτός;
Αν προχωρούσε η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων που προτείναμε, συνεχώς επί δύομιση  χρόνια, για το σταθμό δεν θα είχαμε την επέκταση της κατάληψης, ενώ πάλι θα είχαμε ένα σταθμό μουσείο. Θα υπήρχαν τα προβλήματα που είχαμε έως και πριν λίγους μήνες.
Η επιμονή Μπουτάρη και κυβέρνησης για παραμονή in situ των αρχαιοτήτων είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το κυκλοφοριακό έμφραγμα που θα ακολουθήσει και για το «κολοβό» μετρό που θα παραλάβουμε αρχικά. Πάρτε υπόψη ότι τα έργα που γίνονται σήμερα αφορούν κυρίως σε μετατοπίσεις δικτύων κοινής ωφέλειας που είχαν ήδη γίνει.
Κολοβό;
Ναι τα έργα στη Βενιζέλου, λόγω του ανασχεδιασμού θα οδηγήσουν σε αρχική παράδοση του έργου έως το Συντριβάνι. Θα έχουμε το πρωτοφανές γεγονός η επέκταση να γίνει πιο γρήγορα από τη βασική γραμμή.
Πόσο θα στοιχίσει επιπλέον ο ανασχεδιασμός του σταθμού;
Άγνωστο ακόμη. Να φανταστείτε ότι δεν υπάρχουν μελέτες για την αρχαιολογική πλάζα, ενώ προφανώς δεν υπάρχει καν σύμβαση με τον εργολάβο. Προβλέπω ότι στο τέλος μπορεί και να πλησιάσουμε τα 80 εκατομμύρια.
Μπορεί, έστω και τώρα κάτι να γίνει;
Πολύ δύσκολα πλέον. Εδώ που έφτασαν την κατάσταση Μπουτάρης και κυβέρνηση, δεν μπορεί να γίνει βήμα πίσω.
Δυστυχώς η «τρύπα Μπουτάρη» θα στοιχειώνει για χρόνια την πόλη. Ο ίδιος αποκλείεται να έχει τύψεις . Δεν το συνηθίζει άλλωστε.
Πάντως κυβέρνηση και Μπουτάρης θα αφήσουν ένα τεράστιο πρόβλημα να διαχειρισθούν  η επόμενη κυβέρνηση  και η επόμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.