ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ 06-09-2014)

0
Πολλές φορές σε θέματα υποδομών εστιάζεται το ενδιαφέρον των ΜΜΕ στα μεγάλα έργα παραβλέποντας πολλά άλλα σημαντικά μικρότερου προϋπολογισμού, με μεγάλο όμως κοινωνικό αντίκτυπο.
Έτσι στη Θεσσαλονίκη συζητούμε πολύ για το μετρό, την επέκταση του αεροδρομίου «Μακεδονία» και τους κόμβους της Περιφερειακής, ενώ δε δείχνουμε ανάλογο ενδιαφέρον για έργα στους τομείς της Υγείας και της Σχολικής Στέγης.
Στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μέσω της κρατικής εταιρίας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» που εποπτεύουμε, προχωρήσαμε πρόσφατα στην υπογραφή δύο σημαντικών συμβάσεων για το χώρο της Υγείας. Δρομολογήθηκε ήδη η κατασκευή της νέας πτέρυγας στο Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, που θα ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Πρόκειται για ένα έργο πνοής, αίτημα πολλών χρόνων του ιατρικού κόσμου της πόλης αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ταυτόχρονα, γίνεται πράξη η προμήθεια και εγκατάσταση νέου τομογράφου «PET-CT» στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», δίνοντας λύση σε ένα πρόβλημα των ασθενών της Βόρειας Ελλάδας, καθώς μετέβαιναν στην Αθήνα για τις απαραίτητες εξετάσεις.
Παράλληλα, εδώ και δύο χρόνια, έχουμε εστιάσει την προσπάθειά μας στην αναβάθμιση των σχολικών μονάδων της Θεσσαλονίκης, στοχεύοντας στον μηδενισμό της διπλοβάρδιας. Έχουμε εκκινήσει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης δημοτικών σχολείων, με προτεραιότητα τις δυτικές συνοικίες, όπου το πρόβλημα είναι οξύτερο και παράλληλα δημοπρατούμε και κατασκευάζουμε 14 νέα σχολικά συγκροτήματα. Με γνώμονα τις εκπαιδευτικές ανάγκες, εξοπλίζουμε ακόμη περισσότερα σχολεία, προσφέροντας στην νέα γενιά ένα ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον, χωρίς βέβαια να λησμονούμε και τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής.
Η προσπάθεια για την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών της Θεσσαλονίκης δεν είναι μονομερής και απαιτεί συνεργασία όλων των τοπικών δυνάμεων, επικαιροποιώντας διαρκώς και από κοινού τις προτεραιότητες. Μια τέτοια προτεραιότητα υπήρξε άλλωστε και η παροχή σύγχρονων κοινωφελών υποδομών, όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία και στα πλαίσια αυτά παραδίδεται εντός του Σεπτεμβρίου από τις «Κτιριακές Υποδομές» σε λειτουργία ο Α΄ Πυροσβεστικός Σταθμός Θεσσαλονίκης.
Τέλος, η κοινωνική διάσταση δεν απουσιάζει ούτε από τα «μεγάλα έργα», με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μετρό της Θεσσαλονίκης. Πληρώντας τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές θα είναι απόλυτα προσβάσιμο σε άτομα με Αναπηρία, περιορίζοντας το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού.
Γίνεται, λοιπόν αντιληπτό ότι για το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τα έργα δεν αφορούν μόνο σε δρόμους, αεροδρόμια και λιμάνια, αλλά και σε υποδομές με έντονο και προφανή κοινωνικό χαρακτήρα.