ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (Real.gr, 2-1-2015)

0
Πολλές φορές, η αλήθεια κρύβεται πίσω από τους αριθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το πρώτο δεκάμηνο του 2014 έσπασε το «φράγμα» των 20 εκατομμυρίων αφίξεων τουριστών στη χώρα μας, καταγράφοντας αύξηση του τουριστικού ρεύματος της τάξης του 21,9% και των ταξιδιωτικών εισπράξεων της τάξης του 10,6%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Η αλήθεια είναι ότι το παραπάνω ενθαρρυντικό μήνυμα για την εθνική μας οικονομία αποτελεί και προϊόν μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν την προηγούμενη διετία, παρά τις σημαντικές συνδικαλιστικές και συντεχνιακές αντιστάσεις. Πριν την άρση του καμποτάζ, πολλά κρουαζιερόπλοια δεν μπορούσαν να έρθουν στη χώρα μας και οι επιβάτες τους δεν μπορούσαν να καταναλώσουν επί ελληνικού εδάφους.

Στην ίδια κατεύθυνση, η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, η ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων της Εγνατίας Οδού (η παράδοση σε κυκλοφορία της μεθοριακής διάβασης στον κάθετο άξονα Νυμφαία – Κομοτηνή, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έχει ενισχύσει την τουριστική ροή προς τη Βόρεια Ελλάδα), αλλά και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα δάση, δημιούργησαν νέες συνθήκες για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, αυξάνοντας την προοπτική της απασχόλησης.

Οι μεταρρυθμίσεις, λοιπόν όταν γίνονται, δημιουργούν νέα δεδομένα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της οικονομίας. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ψήφιση του νόμου για την άδεια διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα. Και στην περίπτωση αυτή, μίλησαν οι αριθμοί. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής σε επενδυτές, οδήγησε σε αγορές ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα με την προσέλκυση επενδύσεων, με μεταρρυθμιστική διάθεση αντιμετωπίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια και ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών. Στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μειώσαμε παραδείγματος χάριν τις διευθύνσεις από 30 σε16 και περιορίσαμε τα έξοδα για ενοικίαση κτιρίων από 5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε 2 εκατομμύρια.

Δε διστάσαμε ακόμη να πάρουμε θέση και να κάνουμε πράξη την πολιτική μας δέσμευση, προωθώντας και μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμα θέματα, όπως είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και ο μεταναστευτικός νόμος.