ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΣΤΑΡΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ

0

Η συζήτηση για τις υποψηφιότητες στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχει ανοίξει πλέονγια τα καλά. Ειδικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς βλέπουμε νασυνωστίζονται αυτή τη στιγμή υποψήφιοι Δήμαρχοι, που ενώ δηλώνουν ανεξάρτητοι, την ίδια στιγμή επιδιώκουν, παρασκηνιακά ή δημόσια, τοχρίσμα ή τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι ιδιαίτερα επίκαιρο να κάνω ορισμένες επισημάνσειςγια τα δεδομένα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης στο δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο τηςχώρας.

Όσο λοιπόν  κι αν κάποιοι «βολεύονται» να «πετούν τη μπάλα στηνεξέδρα», μιλώντας για καθαρά αυτοδιοικητική μάχη, ή  «για την ανάγκηαλλαγής στη διοίκηση του Δήμου»,  οι εκλογές αυτές έχουν δύο βασικάχαρακτηριστικά. Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο αναμφίβολα θα επηρεασθούν από τα αποτελέσματα της πολιτικής του Μνημονίου, ενώ σε τοπικό επίπεδο, τοκριτήριο της ψήφου θα συνδυάζεται και με τις  θέσεις των υποψηφίων για μιασειρά από θέματα της πόλης, που επιμελώς αποφεύγουν να αναφέρουν οιπροαναφερόμενοι  «μνηστήρες» του δημαρχιακού θώκου.

Για τους παραπάνω λόγους θα ήθελα  σε πρώτο επίπεδο, να ακούσω όλουςτους διεκδικητές να λένε ένα ξεκάθαρο ναι ή ένα ξεκάθαρο όχι στοΜνημόνιο.

Από εκεί και πέρα, οφείλουν άπαντες να μιλήσουν χωρίς υπεκφυγές και για τακορυφαία τοπικά ζητήματα, αλλά και για το πολιτικό πλαίσιο επίλυσής τους. Να πουν στους πολίτες πώς φαντάζονται την ανάπτυξη του λιμανιού  καιαν επιθυμούν τις ιδιωτικές επενδύσεις σε αυτό, ποια λύση προκρίνουν ως βέλτιστηγια το μέλλον της ΕΥΑΘ, πώς θα αντιμετωπισθεί η αποβιομηχάνιση της περιοχής, τιμπορεί και πρέπει να κάνει η δημοτική αρχή για να ενισχύσει την αγορά τηςΘεσσαλονίκης, και ποια μπορεί να είναι η συνεργασία του Δήμου με τα δύοΠανεπιστήμια της πόλης που «μαραζώνουν» σήμερα για μια σειρά από αιτίες, μεταξύτων οποίων και η πλήρης διαστροφή της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου.

Και φυσικά να τοποθετηθούν με σαφήνεια για μια σειρά από γενικούενδιαφέροντος θέματα όπως είναι η στάση τους στο δίπολο «κοσμοπολιτισμός-πατριωτισμός» και  η θέση τους για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία,ζητήματα που δεν έχουν μόνο θεωρητική αξία, αλλά συνδέονται άμεσα με έναεπιθυμητό μοντέλο ανάπτυξης της πόλης.

Οι εκλογές γίνονται σε μια εποχή  που ο κόσμος δεν ανέχεται πλέον τηντάση  των πολιτικών και των κομμάτων να υπόσχονται στους πάντες τα πάντα,να «χαϊδεύουν  αυτιά», να «θολώνουν τα νερά» και την επομένη των εκλογώννα παθαίνουν «αμνησία» ως προς τις δεσμεύσεις τους. Ας φροντίσουν οιδιεκδικητές της ψήφου μας για τη Δημαρχία Θεσσαλονίκης να δώσουν ένα διαφορετικό«δείγμα γραφής», μιλώντας με τους συμπολίτες τους τη γλώσσα της αλήθειας, μελόγια σταράτα και κουβέντες ξεκάθαρες.

Δημοσίευση: Εφημερίδα ΚΑΡΦΙΤΣΑ (28-08-2010)

<!–[if gte mso 9]>