ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΣΤΟ Ε.Β.Ε.Α.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΟΟΣΑ
1. ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΓΓΔΕ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ
2. ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
22 – 24 Σεπτεμβρίου 2014
Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.), Ακαδημίας 7, 10671, Αθήνα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ κ. Στράτου Σιμόπουλου, Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Κυρίες και Κύριοι,
Ευχαριστώ για την πρόσκληση να μιλήσω στη σημερινή εκδήλωση.
Προσφέρεται, έτσι, η ευκαιρία να συζητήσουμε εποικοδομητικά όλοι οι εμπλεκόμενοι το σημαντικότατο θέμα των δημοσίων συμβάσεων στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μας παρέχεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης της σχετικής τεχνογνωσίας του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλοι γνωρίζουμε την συνεχώς αυξανόμενη σημασία των δημοσίων συμβάσεων. Μια μεγάλη αγορά, που στην Ευρώπη εκτιμάται πάνω από 2 τρις ευρώ ετησίως. Επομένως, στο παρόν πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών σε όλη την ΕΕ, αλλά ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα, είναι κρίσιμο να εξοικονομήσουμε πόρους με έξυπνο τρόπο και ταυτόχρονα να  μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα των δημοσίων δαπανών.
Στην παρουσίασή μου θα επικεντρωθώ σε ένα από τα τρία είδη των δημοσίων συμβάσεων, τις δημόσιες συμβάσεις έργων και μελετών.
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Έργων (Γ.Γ.Δ.Ε.) του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, είναι ο κρατικός φορέας υλοποίησης των Δημόσιων Έργων,  Μελετών και συναφών υπηρεσιών, αλλά έχει και εποπτεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα.
Οι φορείς που προγραμματίζουν και εκτελούν δημόσια έργα είναι κυρίως Δημόσιες υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης κάθε βαθμού, Δημόσιες επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί.
Ενδεικτικά και με βάση τα στοιχεία για τα Δημόσια Έργα που έχει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων και αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, οι συμβάσεις άνω του ορίου των Οδηγιών 2004/17 και 18 παρατίθενται στη συνέχεια:
Στατιστικά στοιχεία Δημοσίων Συμβάσεων Υπηρεσιών, Προμηθειών και Έργων με αξία διακήρυξης άνω των ορίων που τίθενται από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Πότε;
Ελλάδα -2011
ΠρομήθειεςΈργαΥπηρεσίες
ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
(Οδηγία 2004/18/ΕΚ) 50.515.000EUR 336.678.000EUR 79.079.000EUR
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
(Οδηγία 2004/18/ΕΚ) 139.935.000EUR 156.838.000EUR 109.192.000EUR
ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΜΕΙΣ
(Οδηγία 2004/17/ΕΚ) 165.924.000EUR 131.411.000EUR 122.909.000EUR
ΣΥΝΟΛΟ 356.374.000 EUR 624.927.000 EUR 311.180.000 EUR
       Πηγή: Government Procurement Agreement (GPA) Committee της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
      Συλλογή στοιχείων ΓΓΔΕ, ΓΓΕ
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η αγορά των δημοσίων έργων ακόμη και σε καιρούς δύσκολους, καλύπτει περίπου το 50% των συμβάσεων άνω των κοινοτικών ορίων που υπογράφονται στη χώρα.
Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2012 καταγράφουν ποσό δημοσίων συμβάσεων έργων άνω του ορίου, που υπερβαίνει το 1 δις ευρώ, από 620 περίπου εκατομμύρια το 2011.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν τη σημασία του τομέα.
Κυρίες και κύριοι,
Αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις που έρχονται από:
Α) τις αλλαγές από την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που προκύπτουν από τον νόμο περί Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, τις αλλαγές από το πρόσφατα ψηφισθέν νέο θεσμικό πλαίσιο περί δημοσίων συμβάσεων, αλλά και τις αλλαγές που προκύπτουν από τη συμμόρφωση με κοινοτικές επιταγές, όπως είναι οι τροποποιήσεις στα όρια των  πτυχίων.
Ταυτόχρονα έχει αναγνωριστεί η αναγκαιότητα αλλαγών στο σύστημα τιμολόγησης και αναθεώρησης τιμών υλικών και εργασιών για τα δημόσια έργα
Β) από τις αλλαγές που προκύπτουν από τις τρεις νέες Ευρωπαϊκές οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων και την οδηγία για ηλεκτρονική τιμολόγηση δημοσίων συμβάσεων, τις οποίες η Ελλάδα, όπως όλα τα Κράτη-Μέλη πρέπει να υιοθετήσει εντός 24 μηνών.
Η επιτυχής εφαρμογή όλων των παραπάνω προϋποθέτει συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων σε όλα τα επίπεδα.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων έχει διαρκή παρουσία και συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο:
Συνέβαλλε, επίσης, στην διοργάνωση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 3ο Ετήσιου Συνέδριου για τις Δημόσιες Συμβάσεις με αντικείμενο τις «Έξυπνες»  Δημόσιες Συμβάσεις στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζεται με ομάδες εξειδίκευσης και συμμόρφωση τόσο με τις νέες οδηγίες, όσο και στα θέματα ηλεκτρονικών δημοπρατήσεων.
Συνεργαζόμαστε επίσης  με την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για την παραγωγή του δευτερογενούς δικαίου εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου.
Ταυτόχρονα έχουμε συνεχή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, στα πλαίσια της εφαρμογής του ΕΣΗΔΗΣ.  Συγκεκριμένα:
Όπως γνωρίζετε με το Ν. 4155/2013 (Α 120) «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες Διατάξεις», όπως ισχύει με το άρθρο 9, παρ. 4.β του Ν. 4205/2013 (Α 242),  καθορίσθηκε ότι μέσω ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος  ονομαζόμενου Εθνικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), που θα λειτουργεί με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, θα διεξάγονται ηλεκτρονικά οι διαδικασίες ανάθεσης Δημοσίων Έργων και Μελετών αξίας άνω των 60.000 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Η ηλεκτρονική δημοπράτηση συμβάσεων υπηρεσιών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι μελέτες δημοσίων έργων, κατέστη υποχρεωτική για την Γενική Κυβέρνηση από την 1/7/2014, ενώ για τις δημόσιες συμβάσεις έργων καθίσταται υποχρεωτική από την 1/1/2015.

Η  Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, με σκοπό την υποβοήθηση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, συνέταξε τεύχος για το σχεδιασμό Λειτουργ