ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ» (11-10-2013)

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου στην εναρκτήρια εκδήλωση του Έργου «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων», την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013.
Κυρίες  και Κύριοι,
Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην υλοποίηση έργων δεν αφορά μόνο στην ενσωμάτωσή τους σ’ αυτά κατά την διάρκεια κατασκευής τους , αλλά και στην απλοποίηση των παράλληλων  διαδικασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή τους, με στόχο τόσο την εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και των επαγγελματιών του κλάδου.
Στην κατεύθυνση αυτή, το έργο «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων» (Ψ.Υ.-ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ.) είναι πολύ σημαντικό για τη Δημόσια Διοίκηση, καθώς σκοπός του είναι η καταγραφή της Δημόσιας Περιουσίας και η υλοποίηση σχετικών ψηφιακών υπηρεσιών προς τον πολίτη. Στην κατεύθυνση αυτή, από κοινού η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων και το Υπουργείο Οικονομικών έκριναν αναγκαία την αλληλεπίδραση των Πληροφοριακών Συστημάτων που θα δημιουργηθούν, αλλά και την συνεργασία των δύο Φορέων τόσο σε θεσμικό, όσο και σε τεχνικό επίπεδο.
Δικό μας στόχο συνιστά η απλοποίηση των διαδικασιών και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων και Τοπογραφήσεων(Δ12) της ΓΓΔΕ, η οποία έχει ως αρμοδιότητα τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων για την εκτέλεση Δημοσίων Έργων και την παράλληλη τήρηση αντίστοιχου αρχείου.
Με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της πληροφοριακής υποδομής της υπηρεσίας, κρίθηκε σκόπιμη η εγκατάσταση και λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Γεωχωρικών και Κτηματολογικών Πληροφοριών (ΟΣΓΚΠ) για την υποστήριξη των εργασιών αρμοδιότητας της Δ12 καθώς και η ενσωμάτωση προηγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, τους εμπλεκόμενους φορείς και τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες.
Πέρα από την αναβάθμιση των υφιστάμενων πληροφοριακών υποδομών, η υλοποίηση του Έργου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων αποβλέπει:
1) Στη Διαφύλαξη του αρχειακού υλικού των απαλλοτριώσεων Δημοσίων Έργων αρμοδιότητάς της (κτηματολόγια απαλ/σεων, διοικητικά έγγραφα, στοιχεία πληρωμών).
2) Στη Λειτουργία βάσης δεδομένων με όλες τις κηρυγμένες από την Γ.Γ.Δ.Ε. απαλλοτριώσεις.
3) Στην οικονομική παρακολούθηση αποζημιώσεων των απαλλοτριώσεων.

4) Στην αναγωγή των ψηφιοποιημένων χωρικών στοιχείων σε κοινό γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ’ 87 και την δημιουργία ενιαίας γεωγραφικής βάσης με όλες τις υφιστάμενες απαλλοτριώσεις.

5) Στον Καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών ψηφιακών δεδομένων
6) Στην Καταγραφή, δήλωση και καταχώρηση των Δημόσιων εκτάσεων στην βάση δεδομένων – γεωγραφική βάση του Εθνικού Κτηματολογίου.
7) Στην Ψηφιακή Τεκμηρίωση και  Διασφάλιση της Δημόσιας Περιουσίας από ένα σύστημα με σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης γεωγραφικής πληροφορίας.
8) Στην Προστασία της Δημόσιας Περιουσίας σε συνδυασμό με καλύτερη Αξιοποίηση και Διαχείριση της μέσω κατάλληλων εργαλείων.
9) Στην Παροχή Εξειδικευμένων Ψηφιακών Υπηρεσιών προς τον πολίτη και τους άλλους εμπλεκόμενους Φορείς (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ).
Αξίζει κανείς να αναφερθεί στα οφέλη που θα προκύψουν για τους πολίτες από την εφαρμογή του ολοκληρωμένου προγράμματος. Ενδεικτικά, ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:
Η Ορθολογική Κήρυξη των Απαλλοτριώσεων και επιτάχυνση/απλούστευση των αντίστοιχων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Η Μείωση, χρονικά και οικονομικά, της επιβάρυνσης των πολιτών κατά τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.
Καλύτερος προγραμματισμός των Δημοσίων Έργων και υποστήριξη λήψης αποφάσεων σε επιτελικό επίπεδο.
Διευκόλυνση της διάδοσης και της πραγματικής χρήσης των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ)
Πληρότητα και τυποποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών ενημέρωσης – πληροφόρησης.
Έμμεση υποστήριξη της προώθησης των επενδύσεων στη χώρα, αφού οι δυνητικοί επενδυτές θα μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και χάρτες οι οποίοι προβλέπεται να είναι άμεσα διασυνδεδεμένοι με το Πληροφοριακό Σύστημα.
Ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων σε ένα αριθμό τελικών χρηστών και μεταφορά της αντίστοιχης τεχνογνωσίας σε διαχειριστικό επίπεδο, Γενικότερη ενίσχυση των υποδομών της Δημόσιας Διοίκησης.
Ενίσχυση της κεντρικής διαχείρισης στο αρμόδιο Υπουργείο.
Με σκοπό την άμεση υλοποίηση του έργου, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων και το Υπουργείο Οικονομικών (λαμβάνοντας υπόψη τα δύο προαναφερόμενα Πληροφοριακά Συστήματα)  προβαίνουν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο στοχεύει στη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου συνεργασίας σε θέματα απαλλοτριώσεων (διοικητικά και οικονομικά) και γενικότερα Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και στην ανάληψη πρωτοβουλιών που θα έχουν ως απώτερο στόχο την καταγραφή και διασφάλιση της Δημόσιας Περιουσίας.
Σας ευχαριστώ