ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ 1ο ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ FORUM ΕΡΜΗΣ (16-5-2013)

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου, στο 1ο ΕλληνοΡωσικό Επιχειρηματικό Forum ΕΡΜΗΣ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Palace».
Κυρίες και κύριοι,
Με μεγάλη ικανοποίηση ως πολίτης της Θεσσαλονίκης χαιρετίζω τη διοργάνωση του 1ου Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού Forum ΕΡΜΗΣ και ελπίζω ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για τις οικονομικές, εμπορικές και πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τα επόμενα χρόνια.
Σήμερα βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή μιας πορείας, που πέρσι τέτοιον καιρό -ακόμα και πριν από έξι μήνες- έμοιαζε σχεδόν αδύνατη. Για τους περισσότερους εκτός Ελλάδος αλλά και μέσα στην Ελλάδα, διάφορες, ισχυρές και μη μειοψηφίες, δυσπιστούσαν. Σήμερα μπορώ να πω ότι διαψεύδονται!
Σήμερα, οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και μερικές να αποδίδουν. Μέσα σε λίγους μήνες πολλές φορές έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει για χρόνια…
Ο έλεγχος πάνω στα δημοσιονομικά μας έχει αποκατασταθεί. Για πρώτη φορά σε όλους τους συνολικούς δείκτες, όχι μόνο πιάνουμε τους στόχους, αλλά σε κάποιους πηγαίνουμε και καλύτερα από τους στόχους.
Για πρώτη φορά η άνοδος της ανεργίας αναχαιτίζεται. Για πρώτη φορά διορθώνονται και τα λάθη που έγιναν την προηγούμενη περίοδο. Σχεδιάζουμε φορολογικές ελαφρύνσεις. Οι δαπάνες μειώνονται σημαντικά.
Για πρώτη φορά ξεμπλόκαραν οι αποκρατικοποιήσεις. Και η Ελλάδα τώρα μπαίνει στο χάρτη τον διεθνή ως επενδυτικός προορισμός.
Τώρα πια, διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν δημόσια ότι η Ελλάδα έχει σοβαρές πιθανότητες να επιστρέψει πολύ σύντομα στην Ανάπτυξη.
Η Ελπίδα ξαναγεννιέται. Έχουμε πολύ δρόμο μέχρις ότου να κυριαρχήσει παντού. Αλλά όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η πτώση σταμάτησε κι ότι σύντομα θα αρχίσει η άνοδος.
Σπάμε ταμπού και επιχειρούμε αποκρατικοποιήσεις! Ήδη έγινε η μία μεγάλη του ΟΠΑΠ-πιστέψτε με- κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες και με πολύ ικανοποιητικούς όρους. Όσα δεν έγιναν επί πολλά χρόνια, τώρα γίνονται.
Και μια διευκρίνιση στο σημείο αυτό: όταν μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις δεν εννοούμε μόνο από ξένους. Θέλουμε ξένες επενδύσεις, αλλά θέλουμε πρωταγωνιστές και τους Έλληνες επενδυτές. Και θα είναι οξύμωρο να αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα ξένοι επενδυτές πρώτοι, πριν τις αναγνωρίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες.
Ήδη, ενώ όλα αυτά γίνονται μέσα στη χώρα, βάζουμε ξανά την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη. Τον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Αλλά και τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη.
Το προηγούμενο διάστημα σταθεροποιήσαμε και αναβαθμίσαμε τη θέση μας στην Ευρώπη. Τώρα μπαίνουμε ξανά στον παγκόσμιο χάρτη και πέραν της Ευρώπης. Μιλάμε για πραγματική Αναγέννηση του Τόπου! Η οποία, όμως απαιτεί και προϋποθέτει τέσσερα πράγματα:
Πρώτον, επενδύσεις μέσα στη χώρα. Με πλήρως απενοχοποιημένη την επιχειρηματικότητα. Καταπολέμηση της ανεργίας σημαίνει θέσεις εργασίας. Και νέες θέσεις εργασίας δημιουργούν μόνον οι επενδύσεις. Όχι το κράτος…
Δεύτερον, χρειάζεται σταθερότητα. Οικονομική και πολιτική. Καταπολεμούμε το έλλειμμα, συγκρατούμε την αύξηση του χρέους, εκμηδενίζουμε τα ελλείμματα και στα δημοσιονομικά και στο ισοζύγιο πληρωμών.
Τρίτον, χρειάζεται ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.Και οι δύο ήταν «ξεχασμένες» λέξεις μέχρι πριν λίγα χρόνια. Ή και απαγορευμένες ακόμα!
Τώρα ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια είναι ο αναπτυξιακός μας προσανατολισμός. Μπορούμε να κατακτήσουμε τις παγκόσμιες αγορές. Μπορούμε να πάρουμε την τύχη της χώρας στα χέρια μας, αν γίνουμε υπόδειγμα ανταγωνιστικής χώρας με εξωστρέφεια. Και ευημερούσας κοινωνίας με δικαιοσύνη.
Σε αυτήν την προσπάθεια, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών απέναντι στη χώρα μας και κατακτώντας την στην πράξη, θα αναθερμάνουμε το διεθνές οικονομικό και επενδυτικό ενδιαφέρον.
Είναι γνωστοί σε όλους οι διαχρονικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, η κοινή ιστορική διαδρομή, η πολιτιστική και θρησκευτική μας σύγκλιση.
. Αρκεί να στρέψει