ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Εφημερίδα «Metrosport» 20-10-2013)

0
Στην ιστορία του ποδοσφαίρου, μεγάλες νίκες και καθοριστικής σημασίας αγώνες έχουν χαθεί από ένα αυτογκόλ. Είναι εκείνη η στιγμή που ο παίκτης υπερτιμά τις δυνάμεις του ή φέρεται αψυχολόγητα ή κάνει απλά το λάθος και στέλνει τελικά την μπάλα στα δίχτυα της δικής του ομάδας. Λανθασμένοι υπολογισμοί, επίδειξη δύναμης, έλλειψη αντικειμενικής αντίληψης φέρνουν την ομάδα αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη πραγματικότητα.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη αρκετές φορές κατά το παρελθόν και στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλες αναπτυξιακές ευκαιρίες έγιναν χαμένες προσδοκίες, με την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα της πόλης, η οποία έγινε και η «μεγάλη χαμένη». Η πρώτη απόπειρα κατασκευής μετρό τη δεκαετία του ’90, η υποθαλάσσια αρτηρία, η φιλοξενία της EXPO 2008, η μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης και η εξωτερική περιφερειακή. Αντικρουόμενες απόψεις και έλλειψη διάθεσης για συνεργασία μεταξύ των τοπικών δυνάμεων στέρησαν από την πόλη σημαντικούς πόρους.
Η διαφωνία ως αυτοσκοπός πρέπει πια να εκλείψει, για να μην αφαιρέσει από την πόλη και άλλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Δεν υπάρχει χώρος για τέτοιες πολυτέλειες, όταν ο ανταγωνισμός μεταξύ των πόλεων είναι παγκόσμιος. Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και επιλύουμε προβλήματα. Όταν συμφωνούμε, πετυχαίνουμε τους στόχους. Η θαλάσσια αστική συγκοινωνία, αποτέλεσμα συνεργασίας με την Περιφέρεια και τρεις δήμους, καθώς και η προσωρινή μετεγκατάσταση του 5ου Λυκείου είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα και ελπίζουμε όχι τα τελευταία.