Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

0

Ο μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας στον 21ο αιώνα, άρχισεπρόσφατα να συντελείται και οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση και τομνημόνιο και η εξέλιξή του θα πάρει χρόνο, χωρίς κανείς να μπορεί με σχετικήακρίβεια να προβλέψει τα αποτελέσματά του.

Πάντως έως σήμερα με σιγουριά μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι αλλάζει ραγδαία οτρόπος με τον οποίο οι πολίτες αντιμετωπίζουν το πολιτικό σύστημα αλλά και το«βόλεμα» στο δημόσιο, ενώ η τάση αστυφιλίας αντιστρέφεται προς όφελος τηςεπαρχίας. Αρκετοί νέοι, κυρίως επιστήμονες, αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, ηεπιχειρηματικότητα αρχίζει, δειλά-δειλά βέβαια, να ξεπροβάλλει σαν λύση και ηπαροιμιώδης τάση του Έλληνα να σπαταλά, στηριζόμενος σε μια έμφυτη αισιοδοξίαγια το μέλλον, υποχωρεί.

Κύριο αναδεικνύεται επίσης το πρόβλημα της συρρίκνωσης της αστικής τάξης, ηοποία αποτέλεσε για δεκαετίες τον στυλοβάτη της ελληνικής κοινωνίας,επιτρέποντας την κοινωνική ανέλιξη και απορροφώντας πολλούς κραδασμούς.

Τέλος, μέσα στην οικονομική κρίση αναδεικνύεται περίτρανα ότι η λεγόμενηελληνικότητα που στηρίζεται στις έννοιες της πατρίδας, της οικογένειας και τηςθρησκείας έχει ακόμη στέρεες βάσεις και παρά τις επιθέσεις τις οποίες κατάκαιρούς δέχεται, αποτελεί παράγοντα σταθερότητος.

Περίληψη εισήγησης σε εκδήλωση της ΔΗΜ.ΤΕ. Ιπποδρομίου (06-04-2011)