0

Πρόσφατα παραβρέθηκα σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδοςόπου άκουσα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να συνεχίζει το αυτομαστίγωμα, δηλώνοντας «δυστυχήςως υπουργός Ανάπτυξης σε μια χώρα που έχει βαθιά ύφεση». Θυμάμαι επίσηςπολύ καλά τη δήλωση του στις αρχές Δεκεμβρίου πως «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚοδήγησε σε φτώχεια, κοινωνική αποσύνθεση και πρωτοφανή βαθιά οικονομική ύφεση»,ενώ πριν από δυο εβδομάδες τον άκουσα να αναφωνεί, σε πρωινή τηλεοπτικήεκπομπή: «σκοτώσαμε την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργικότητα των Ελλήνων».

Κατανοώ, ως ένα βαθμό, την προσπάθεια του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ ναπροσεγγίσει το εσωκομματικό του ακροατήριο κάνοντας δήθεν αυτοκριτική.

Ο τρόπος όμως που επιλέγει να απαλλαγεί από τις ευθύνες του, μπαίνοντας στηνκολυμβήθρα του Σιλωάμ, είναι υποκριτικός και φανερώνει προσπάθεια «πολιτικούστρουθοκαμηλισμού».

Αλλά είναι πολύ αργά για δάκρυα…

Τη διετία που πέρασε χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Οι διαρθρωτικές αλλαγές δενπροωθήθηκαν και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επέλεξε να επενδύσει πολιτικάσε δηλώσεις εντυπωσιασμού και όχι στην παραγωγή έργου, ξεχνώντας πως η συνέπειαείναι συστατικό πετυχημένης ηγεσίας.

 

Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι σε χαμηλά επίπεδα καθώς η Ελλάδα βρίσκεταιστη 18η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αναπτυξιακόςνόμος προχωρά με ρυθμούς χελώνας, το ίδιο ισχύει και για το Εθνικό ΤαμείοΕπιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), ενώ παρέμεινε φυσιολογικά στα λόγιαη ενίσχυση ρευστότητας στην αγορά μέσω της δημιουργίας μιας Δημόσιας ΤράπεζαςΕπενδύσεων που θα προσέλκυε και ιδωτικά κεφάλαια.

Πλάνο στρατηγικής ανάπτυξης δεν υπήρξε ούτε για τη Βόρεια Ελλάδα, πόσο μάλλονγια τη Θεσσαλονίκη. Η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης Βορείου Ελλάδος απέκτησεαρμοδιότητες τον Ιούνιο του 2010, ενώ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα υπογράφηκε8 μήνες μετά. Σήμερα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η τελευταίακαταχώρηση στη σχετική ιστοσελίδα έχει γίνει στις 16 Νοεμβρίου 2011 καιαναφέρει πως «ολοκληρώθηκε η β΄φάση της προκήρυξης των γενικών καθεστώτων τουΕπενδυτικού Νόμου με την κατάθεση συνολικά 179 επενδυτικών σχεδίων», συνολικούπροϋπολογισμού 854 εκ. ευρώ. Ο ερχόμενος Μάρτιος θεωρείται καθοριστικός μήνας,καθώς, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του περασμένου Νοεμβρίου, «η διαδικασίααξιολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα προβλεπόμενα, από το Νόμο,χρονικά πλαίσια, δηλαδή στους επόμενους 4 μήνες».

Επιστέγασμα αποτελεί η υποβάθμιση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης σε ΓενικήΓραμματεία και η πρόσφατη απόφαση κατάργησής της στο όνομα της αναδιάρθρωσηςτου κράτους, παρά το γεγονός πως στο Διοικητήριο βρίσκεται η έδρα της Ε.Μ.Α(Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης).

 

Θα υπενθυμίσω παλαιότερη δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, ΣωκράτηΞυνίδη, με την οποία διαβεβαίωνε τους Θεσσαλονικείς πως η Γενική ΓραμματείαΜακεδονίας-Θράκης «θα αποτελέσει τη βάση της αποκέντρωσης στη Βόρεια Ελλάδα».ʼραγε, τώρα που η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης καταργείται, ο κ. Ξυνίδης(ο οποίος μέχρι πρόσφατα είχε την έδρα του στο Διοικητήριο) θα παραμείνει στηθέση του;

Αναμφίβολα η λειτουργία του ΥΜΑ-Θ ως διακοσμητικού φορέα που εκπροσωπείται μόνοσε εκδηλώσεις και λειτουργεί ως ιμάντας μεταφοράς ενισχύσεων σε σωματεία καισυλλόγους, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Αν, όμως,λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης, έχοντας ουσιαστικές και αποκεντρωμένεςαρμοδιότητες θα μπορέσει να συμβάλλει στην προσπάθεια «να καταστεί ηΘεσσαλονίκη Μητροπολιτικό Κέντρο της Βαλκανικής», όπως μας είχε υποσχεθεί το2009 ο Γιάννης Ραγκούσης, στην τελετή… κατάργησης του ΥπουργείουΜακεδονίας-Θράκης.

Εύχομαι ο κ. Χρυσοχοΐδης να αφήσει στην άκρη τα λόγια και να κάνει, επιτέλους,πράξη, αυτό που αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της ιστοσελίδας τουυπουργείου που προΐσταται: «Το υπουργείο Ανάπτυξης υπηρετεί την αναστήλωση καιεπανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας με ισόρροπη ανάπτυξη στις περιφέρειες, καιτην κοινωνική συνοχή». Καλό είναι, τέλος, να προσέχει που βάζει την υπογραφήτου κυρίως βέβαια σε θέματα ζωτικής σημασίας για τη χώρα, όπως είναι τομνημόνιο και να μην δηλώνει ότι δεν το διάβασε πριν το ψηφίσει.