Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ (Εφημερίδα «Metrosport» 3-11-2013)

0
Χρειάζεται προπονητές η δημόσια διοίκηση σήμερα; Το ερώτημα δεν είναι καθόλου ρητορικό, αν σκεφτεί κανείς τις δυσκολίες που παρουσιάζει ο συντονισμός της κρατικής μηχανής.
Ενώ υπάρχει αρκετό και ικανό δυναμικό και πολλές φορές κατάλληλος εξοπλισμός, η μπάλα, ωστόσο, δεν καταλήγει πάντα «στα δίχτυα».
Η δημόσια διοίκηση θέλει, λοιπόν, τον προπονητή της, δηλαδή στελέχη με αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία στον τομέα τους αλλά και πολιτικά αντανακλαστικά, τα οποία θα μπορούν να σταθμίσουν τις καταστάσεις, τοποθετώντας τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση. Το ίδιο κάνουν, βέβαια, και οι προπονητές.
Όπως, λοιπόν, και στο ποδόσφαιρο, έτσι και στη δημόσια διοίκηση ο καθορισμός των ρόλων αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας, αναδεικνύοντας τόσο την ομάδα όσο και τον προπονητή.
Προϋπόθεση ωστόσο αποτελεί η ικανότητα του προπονητή να αξιολογεί τις καταστάσεις, να συνδυάζει τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού με τις εκάστοτε ανάγκες, να αναδεικνύει στο έπακρο τις παραγωγικές ικανότητες των συνεργατών του, αλλά και να διαβλέπει πιθανές αδυναμίες τους.
Η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει σημαντικά μια τέτοια διαδικασία, αρκεί  παίκτες και προπονητής να προσπαθούν μαζί για την κατάκτηση της νίκης. Μια νίκη που αναμφίβολα θα είναι εθνική.