ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

0

Ενώ οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εργάζονται πυρετωδώς για να βρουν μια λύση στην κρίση χρέους, θα πρέπει να συνυπολογίσουν το γεγονός ότι μια υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στην κατηγορία της «χρεοκοπίας» ή της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» θα μπορούσε να επιδεινώσει την κρίση που αγγίζει και άλλες, μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters.

Στο τραπέζι βρίσκονται τρεις γενικές επιλογές για τη διασφάλιση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο σχέδιο για την Ελλάδα: Η επαναγορά ελληνικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά με χρηματοδότηση της ΕΕ, το γαλλικό σχέδιο που προβλέπει την εθελοντική μετακύλιση ελληνικού χρέους που λήγει και μια τρίτη επιλογή που βασίζεται στην επιβολή ενός τραπεζικού φόρου που θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα. Σύμφωνα με έγγραφο με ημερομηνία 16 Ιουλίου που εξασφάλισε το Reuters, οι δύο πρώτες επιλογές θα μπορούσε να οδηγήσουν σε υποβάθμιση τη αξιολόγησης της χώρας στην βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default), ενώ η τρίτη δεν οδηγεί σε υποβάθμιση. Οι ξένοι οίκοι έχουν πει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα θεωρηθεί καταναγκαστική και γι’ αυτό θα υπάρξει υποβάθμιση. Ακολουθούν τέσσερα σενάρια για τις πιθανές επιπτώσεις που θα επέφερε μια υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία «επιλεκτική χρεωκοπία».
Μετάδοση της κρίσης

Μια υποβάθμιση της αξιολόγησης στην κατηγορία «χρεοκοπία» θα επιδεινώσει την κρίση που τις τελευταίες εβδομάδες οδήγησε τις αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων σε υψηλό 14 ετών πάνω από το 6% και θα καταστήσει μεγαλύτερο το κόστος δανεισμού για αυτές τις χώρες. Θα προκαλέσει επίσης υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων της Πορτογαλίας και την Ιρλανδίας, οδηγώντας τις διαφορές αποδόσεων των ομολόγων τους έναντι των bunds σε δυσθεώρητα επίπεδα, εν μέσω φόβων για αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους τους. Αυτό θα κάνει δυσκολότερο για τις τράπεζές τους, που εξαρτώνται ήδη σε μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤ για την χρηματοδότησή τους, να αντλήσουν κεφάλαια από την διατραπεζική αγορά.

Πηγή: Reuters