ΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ «LIBERAL.GR», 17-02-2018)

0

Η επικοινωνία είναι πάντα προπαγάνδα. «Ο πομπός πάντα θέλει να περάσει ένα μήνυμα», έχει πει ο Αυστριακός γκουρού του μάνατζμεντ, Peter Drucker.

Αυτή την στρατηγικού χαρακτήρα ερμηνεία της επικοινωνίας, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του την έχει αναγάγει σε επιστήμη. Με μία μικρή, αλλά εξόχως σημαντική διαφορά. Δεν διοικούν μία εταιρεία, αλλά κυβερνούν μία ολόκληρη χώρα, με πολλά ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική.

Ωστόσο εξακολουθούν να κυβερνούν, υποτιμώντας βάναυσα την νοημοσύνη των πολιτών και την συλλογική μνήμη, με αποκλειστικό όπλο όχι την επίλυση προβλημάτων, αλλά την προπαγάνδα. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να ισχυρισθούν μέσα στη Βουλή, ότι η αντίδραση της Ν.Δ. στο Σκοπιανό έγινε με σκοπό να καλύψει το επερχόμενο «σκάνδαλο» της Novartis.

Με το Σκοπιανό δεν έχουν σκοπό να λύσουν ένα σημαντικό πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής και με την Novartis δεν ενδιαφέρονται για την διαφάνεια και την μείωση των τιμών στην αγορά του φαρμάκου. Αντιθετα, με τα δύο θέματα αυτά, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από την οικονομία και την καταστροφική τους πολιτική και ταυτόχρονα να επιφέρουν πλήγματα στην αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να ανατρέψουν την μεγάλη σημερινή δημοσκοπική διαφορά.

Είναι, όμως, φανερό ότι έχει παρέλθει το κρίσιμο εκείνο, χρονικά, πολιτικό σημείο που θα τους επιτρέψει να ανακάμψουν.

Στο Σκοπιανό η έγκαιρη και σωστή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας δεν τους άφησε περιθώρια ελιγμών, ενώ στο θέμα της Novartis η εξόφθαλμη και ερασιτεχνική προσπάθεια να δημιουργήσουν προκαταβολικά ενόχους, τους γυρίζει μπούμεραγκ.

Με την προπαγάνδα, νομίζουν ότι «ανοίγουν το λάκκο» των πολιτικών τους αντιπάλων, αλλά τελικά πέφτουν οι ίδιοι μέσα.