ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ (χωρίς επιπλέον προσλήψεις και γραφειοκρατία)

Με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες,επαναφέρω μια πρόταση που έκανα ως Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων σεεπιτροπή της Βουλής, με θέμα τους σεισμούς στην Κεφαλλονιά. 
Πρότεινα λοιπόν να δημιουργηθεί ένα Υφυπουργείο Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών που θα ενσωμάτωνε πολλές από τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων και της Υπηρεσίας Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Υποδομών, των Περιφερειών και των Δήμων.
Οι δράσεις αυτές είναι σήμερα διεσπαρμένες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο συντονισμός κατά την αντιμετώπιση του προβλήματος να είναι εξαιρετικά δύσκολος. 
Υπάρχει, μάλιστα,αντίστοιχο Υπουργείο στη Ρωσία και θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε εδώ την τεχνογνωσία του. 
Σε μια πολύ σεισμοπαθή χώρα που αντιμετωπίζει και επιπλέον προβλήματα πυρκαγιών και πλημμύρων, όπως και άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, οι διαδικασίες αποκατάστασης πρέπει να είναι αυτοματοποιημένες και άμεσες και να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.
Το project είναι πολύ μεγάλο, μπορεί να χρηματοδοτηθεί όμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανισμούς, ενώ πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι θα μειώσει σημαντικά τη διείσδυση κάθε είδους συμφερόντων που ανεβάζουν κατά πολύ το κόστος αποκατάστασης.
Βέβαια, όλο το εγχείρημα θα βασισθεί στην άποψη ότι δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε το δημόσιο με ένα ακόμη πολυπληθή οργανισμό, αλλά, αντίθετα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, μειώνουμε τόσο το πραγματικό όσο και το λειτουργικό κόστος αποκατάστασης.