ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Κάποια βήματα αποκέντρωσης έγιναν, αλλά τα μεγάλα είναι μπροστά μας. Κυρίως, η διαδικασία για την οικονομική αυτοτέλεια δεν έχει αρχίσει. Βασική προϋπόθεση η εξασφάλιση πόρων, αλλά και η πλήρης ευθύνη για τη διάθεση αυτών.
Έτσι, και οι πολίτες θα είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές τους. Θα το αντιλαμβάνονται από το επίπεδο της παροχής των δημοτικών υπηρεσιών και από τις αυξομειώσεις των δημοτικών τελών.
Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο κάποιοι δήμαρχοι να παλεύουν για χρηματοδοτήσεις από την κεντρική εξουσία και κατόπιν να τις διαχειρίζονται σπάταλα, χωρίς να ενδιαφέρονται , μάλιστα, να αξιοποιήσουν δική τους δημοτική περιουσία.
Παράλληλα, αν πάψει η κρατική χρηματοδότηση, οι πολίτες θα ψηφίζουν όχι με επικοινωνιακά κριτήρια, αλλά με βάση την ικανότητα στη διοίκηση και το σεβασμό στα χρήματα των δημοτών. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν οι φόροι ακινήτων πήγαιναν στους Δήμους και οι πολίτες έβλεπαν τα ανταποδοτικά οφέλη στην περιοχή τους, αντί ,όπως σήμερα συμβαίνει, να νιώθουν ότι σπαταλούνται από την αδηφάγο κεντρική εξουσία.
Τέλος, πρέπει να αρχίσει η συζήτηση, ώστε να περάσει η πρωτοβάθμια περίθαλψη και η αστυνόμευση στους Δήμους.