Απομαγνητοφώνηση τμήματος της συνέντευξης στην εκπομπή τηςΕγνατίας Τηλεόρασης «Εδώ Μακεδονία» (στον κ. Χρήστο Νικολαΐδη), για τα αρχαίαστο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013.

–          Ηλύση που ανακοινώσατε ήταν αυτή που είχε προβληθεί πριν από εννέα μήνες. Καιεάν τον απλό πολίτη δεν τον ενδιαφέρουν τα τεχνικά ή τα πρακτικά ζητήματασίγουρα τον ενδιαφέρει η καθυστέρηση. Γιατί λοιπόν χάσαμε έξι μήνες αφού πάλιστην ίδια λύση καταλήξαμε;

–          Οκ. Μπουτάρης περιπλανήθηκε ως προς την τελική του άποψη, με τοποθετήσεις ήξεις-αφήξεις, μπρος- πίσω θα έλεγα, και κατέληξε ότι αυτή είναι η μόνη εφικτή λύση.Η λύση δηλαδή που εμείς λέγαμε εδώ και αρκετούς μήνες, η λύση της «ΑττικόΜετρό», που σχετίζεται και με την πρόταση του ΑΠΘ και με αυτή του ΤεχνικούΕπιμελητηρίου. Απ΄ότι φαίνεται και τονίζω τη λέξη «φαίνεται», από τις πρόσφατεςδημόσιες δηλώσεις του, αποδέχεται ότι η λύση αυτή είναι η μόνη εφικτή ώστεπραγματικά ο σταθμός να είναι μουσείο, αλλά ταυτόχρονα να λειτουργεί σταθμός.Ουσιαστικά αποδέχθηκε ότι πρέπει να αποσπαστούν αυτά τα ευρήματα και ότι δενυπάρχει τρόπος κατασκευής με το να τα αφήσουμε ανέγγιχτα.

–          Είχεπει μάλιστα ότι θα πρέπει να περάσουν πάνω από το πτώμα του όσοι τολμήσουν νααπομακρύνουν τα ευρήματα, αλλά μάλλον αυτό ανήκει στα όρια άλλου ρεπορτάζ…

–          Καλύτερανα κρατούμε χαμηλούς τόνους, καθώς φαίνεται -πάλι θα τονίσω το φαίνεται- ναβρίσκεται λύση.

–          Οκ. Μπουτάρης ισχυρίστηκε ότι αυτή η διαμάχη δεν ήταν ουσιαστικά η αιτία τηςκαθυστέρησης και ότι πίσω από αυτήν καλύφθηκαν άλλα προβλήματα του έργου. Είναιέτσι;

–          Ηκατασκευή του μετρό προφανώς δεν επηρεάστηκε μέχρι σήμερα από το σταθμό Βενιζέλου.Αλλά τώρα πλέον μπαίνει σε αυτό που λέμε εμείς οι τεχνικοί στην κρίσιμηδιαδρομή του χρονοδιαγράμματος και πρέπει να δώσουμε άμεση λύση ώστε από εδώκαι πέρα να μην επηρεάσει το τελικό χρονοδιάγραμμα.

–          Τοδεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι εάν υπάρχουν και δικές σας ευθύνες, Νομίζω ότιη δική σας η πλευρά στην αρχή ήταν πιο ακραία. Λέγατε δηλαδή ότι τα αρχαία θαπρέπει να φύγουν από εδώ και να πάνε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, άρα και εσείςκάνατε κάποια βήματα πίσω.

–          Απότην αρχή η «Αττικό Μετρό» έλεγε ότι πρέπει να ακολουθήσει την απόφαση τουΚεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Εμείς δεν έχουμεγνώση για τη σημασία των ευρημάτων. Η απόφαση του ΚΑΣ λοιπόν έλεγε «στο ΠαύλουΜελά ή αλλού». Εμείς αυτήν την στιγμή υλοποιούμε το αλλού. Και το αλλού είναιεδώ, επιτόπου, κατά 80%.

–          Δηλαδήλέτε ότι εσείς δεν αλλάξατε θέση, ότι η τοποθέτηση σας καλύπτεται από τηναρχική απόφαση και ότι δεν είχατε πει παλαιότερα πως η μόνη λύση ήταν ναμεταφέρετε τα αρχαία και να εκθέσετε αλλού…

–          Τοκύριο σημείο της αντιπαράθεσης που ακόμη και σήμερα υπάρχει με κάποιους από τοχώρο των αρχαιολόγων αφορούσε στην άποψη ότι τα ευρήματα δεν πρέπει νααγγιχτούν. Εμείς λέγαμε ότι θα πρέπει να αποσπαστούν, Η επανέκθεση μετά είναιένα θέμα που αφορά το Υπουργείο Πολιτισμού. Εμείς λέγαμε και λέμε ότι δενμπορούμε να κάνουμε το σταθμό με το να αφήσουμε άθικτα τα ευρήματα.

–          Μήπωςοι αρχαιολόγοι είναι λίγο υπερβολικοί;

–          Βλέπουντα θέματα καθαρά από τη δική τους οπτική. Βέβαια είναι γεγονός ότι όποιοςπολιτεύεται ή απλώς βλέπει να θέματα από μία άλλη σκοπιά πρέπει να βλέπει καιευρύτερα την ανάπτυξη. Νομίζω ότι η λύση που βρίσκεται σήμερα προ των πυλώνείναι μία θαυμάσια λύση. Θα έχουμε έναν σταθμό- μουσείο.

–          Μήπωςόλο αυτό ήταν ένα στημένο παιχνίδι ώστε να εξυπηρετηθούν κάποιες πολιτικέςσκοπιμότητες;

–          Δεντο πιστεύω. Πιστεύω ότι εάν ο κ. Μπουτάρης από την αρχή έβλεπε σε βάθος το θέμαθα είχε καταλήξει στην ίδια άποψη από το Φεβρουάριο και δε θα περνούσαν όλοιαυτοί οι μήνες χωρίς λόγο.

–          Μήπωςυπήρχε και από τη δική σας πλευρά μία επιδίωξη, καθώς πολλοί λένε και γράφουνότι σας ενδιαφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης…

–          Εγώαπό την πλευρά μου έκανα και κάνω ό,τι μπορώ για να ξεκινήσουν τα έργα στηνπόλη. Υπήρχε μία κεντρική αντιπαράθεση, έπρεπε να την παλέψω και να τηνπολεμήσω. Φαίνεται -και πάλι θα πω φαίνεται- ότι οδεύουμε προς μία λύση. Όσοναφορά στα δημαρχιακά, θα έλεγα ότι είναι ώρα  να ανοίξει μία συζήτηση γιατο πού θα πάει αυτή η πόλη. Σ’ αυτή τη συζήτηση οφείλω να συμμετάσχω. Μετά απότη συζήτηση αυτή μπορεί να προκύψουν τα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια. Αυτόόμως που θέλω να τονίσω είναι πως δεν μπορεί να υπάρχουν πολιτικοί στην πόληπου σε μία τέτοια κορυφαία μάχη δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν νασυμμετέχουν.             

Ακολουθεί το βίντεο της συνέντευξης