ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ» (17-11-2013)

«Θυμάμαι πάντα με νοσταλγία να παίζω μπάλα στα μάρμαρα της Πλατείας Διοικητηρίου, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και να υπάρχουν τριγύρω εκατοντάδες φίλαθλοι. Σήμερα, αισθάνομαι περίεργα που προσπαθώ μαζί με άλλους να δρομολογήσουμε την ανάπλαση της «θρυλικής» Πλατείας», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, δηλώνοντας παράλληλα πολύ Παοκτσής.
Επόμενος σταθμός για το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων μετά το Διοικητήριο και τα παιδικά παιχνίδια, ο ΤΡΙΤΩΝ ΒΟΛΒΗΣ, στον οποίο έπαιξε ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του ’80, τριγυρίζοντας σε όλα τα γήπεδα της Β΄ Περιφέρειας. Η επαφή του ωστόσο με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο παρέμεινε ενεργή, αφού διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔ στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και στα μέσα της δεκαετίας του 2000 αντιπρόεδρος και μετά πρόεδρος του Μακεδονικού Νεάπολης.
Ο Στράτος Σιμόπουλος λατρεύει το ποδόσφαιρο, άλλωστε υπήρξε και ο ίδιος ποδοσφαιριστής, αλλά πέρα από το ποδόσφαιρο παρακολουθεί και άλλα αθλήματα, κυρίως μπάσκετ και στίβο. Παρόλο που οι υποχρεώσεις του είναι πολλές, όταν το πρόγραμμά του το επιτρέπει, δεν χάνει την ευκαιρία να πηγαίνει στην Τούμπα.
Πώς ακούσατε για πρώτη φορά την προοπτική να ανακατασκευαστεί πλήρως το γήπεδο της Τούμπας, όπως ανακοίνωσε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης σε πρόσφατη εκδήλωση;
Η σημερινή διοίκηση της ομάδος έχει ανακοινώσει ένα σχεδιασμό για την ανάδειξη του ΠΑΟΚ σε ηγέτιδα δύναμη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, αλλά και πρωταγωνιστή στην Ευρώπη.
Προφανώς, ένας τέτοιος σχεδιασμός προϋποθέτει και την ύπαρξη ενός γηπέδου με σύγχρονες προδιαγραφές, το οποίο θα προσφέρει τις απαραίτητες ανέσεις στους οπαδούς μας.
Τι συμβολίζει για εσάς η Τούμπα ως ποδοσφαιρική έδρα;
Είχα την τύχη να μπορώ να πηγαίνω μόνος μου στο γήπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του ’60. άλλες εποχές τότε, χωρίς επεισόδια και χουλιγκανισμούς. Τότε ήταν που ανέτειλε η μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ με Κούδα, Σαράφη, Αποστολίδη, Παρίδη, Ασλανίδη, Φουντουκίδη και Ιωσηφίδη. Εκείνη η εποχή έχει μείνει, λοιπόν, ανεξίτηλα γραμμένη στη μνήμη μου και κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί, έρχονται στο μυαλό μου φάσεις, όπως είναι η ντρίπλα του Κούδα στον Καψή, ή το γκολ του Σαράφη στη Μίλαν.
Να είμαι, όμως, ειλικρινής δεν μπορώ επίσης εύκολα να ξεχάσω την μεγάλη μας ήττα από τον Άρη με τα γκολ του Χαριστέα.
Όσον αφορά στον πυρήνα της ερώτησής σας, η απάντηση είναι απλή και την ξέρει κάθε φίλαθλος. Συμβολίζει πάθος, πίεση, απαιτήσεις για νίκη. Χαρά και υπερηφάνεια για μας, δέος για τον αντίπαλο.
Εάν  ληφθεί η απόφαση από τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ να κατασκευάσει νέο γήπεδο και όχι να ανακατασκευάσει απλά την Τούμπα, σε ποια περιοχή της Θεσσαλονίκης πιστεύετε πως είναι καλύτερα να γίνει αυτό το έργο;
Η απάντηση στο ερώτημα είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων. Η μεγάλη δύναμη του ΠΑΟΚ  είναι οι Δυτικές Συνοικίες και πιστεύω ότι εκεί πρέπει να γίνει το γήπεδο. Μια ιδέα θα ήταν να γίνει στο στρατόπεδο του Καρατάσσου.
Φυσικά, πρέπει να πάρουμε υπόψη και ένα ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό, όπως και τη βούληση των κατοίκων της περιοχής και βέβαια άλλους περιορισμούς, οι οποίοι τίθενται από το ιδιοκτησιακό καθεστώς του στρατοπέδου.
Εν πάση, όμως, περιπτώσει η φλόγα του ΠΑΟΚ καίει δυνατότερα δυτικά. άλλωστε, η ομάδα έχει προσφυγική καταγωγή, μην το ξεχνάμε αυτό και οι Δυτικές συνοικίες είναι αυτές που δέχθηκαν κυρίως τους πρόσφυγες.
Πώς  μπορείτε να βοηθήσετε για να προχωρήσει ο ΠΑΟΚ σε αυτό το μεγαλόπνοο έργο;
Όχι μόνο εγώ, αλλά και γενικώς οι πολιτικοί της Θεσσαλονίκης, μπορούν να συμβάλλουν ανάλογα με τη θέση ευθύνης που έχουν , σ’ αυτή την προσπάθεια.
Ένα παράδειγμα πρόσφατο, είναι η παραχώρηση του Στρατοπέδου Παύλου Μελά στον ομώνυμο Δήμο. Αν και η παραχώρηση αφορούσε ουσιαστικά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρεμβάσεις πολιτικές δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα, ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια. Επίσης, μια τέτοια χωροθέτηση θα απαιτήσει παρεμβάσεις χωροταξικές, αλλά πιθανώς και κατασκευή δημοσίων έργων. Αν παραδείγματος χάριν προχωρήσουμε σε μια λύση στα δυτικά, δεν πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις επεκτάσεις του Μετρό; Προφανώς ναι είναι η απάντηση.
Ο Ιβάν Σαββίδης θέλει να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου. Ποια είναι η άποψή σας και με ποιους τρόπους μπορείτε να παρέμβετε και να βοηθήσετε με την ιδιότητα που έχετε;
Από την πλευρά μου μπορώ να βοηθήσω μέσα από τη δρομολόγηση κατάλληλων δημοσίων υποδομών που θα διευκολύνουν την επένδυση. Βέβαια, αν πρόκειται για έργα μικρής κλίμακος αυτά μάλλον θα είναι στην ευθύνη της περιφέρειας. Τα μεγαλύτερα είναι δική μας ευθύνη. Συνεργαζόμαστε, όμως, άριστα και με την περιφέρεια και τον Δήμο Θέρμης και είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεργασία θα αποβεί σε όφελος της όλης προσπάθειας.
Με ποιόν τρόπο ενθαρρύνετε ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν σε έργα ανάπτυξης όπως αυτά που αναφέρουμε και ειδικά στον αθλητισμό;
Την απάντησή μου ίσως να μην την περιμένετε. Δεν ενθαρρύνω, λοιπόν, κανέναν ο οποίος δεν βαδίζει σύμφωνα με ένα επιχειρηματικό σχέδιο με χρήματα για επένδυση, εισροές και εκροές. Η εποχή που ορισμένοι έχασαν περιουσίες στο ποδόσφαιρο έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ταυτόχρονα, ανήκει στο παρελθόν και η εποχή που ορισμένοι ασελγούσαν, σε εισαγωγικά, επάνω σε ομάδες και την ιστορία τους. Το ποδόσφαιρο παγκόσμια μπορεί να προσφέρει κέρδη και όσοι ασχολούνται με αυτό πρέπει να έχουν πόρους να επενδύσουν.
Αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι η Τούμπα βρίσκεται σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή; Πρόβλημα, όσον αφορά την χρήση χώρων του γηπέδου και φυσικά το θέμα της στάθμευσης των αυτοκινήτων;
Υπάρχει θέμα, αλλά σίγουρα με τις κατάλληλες παρεμβάσεις αυτό μπορεί να λυθεί. Και ίσως το γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για την ανάπτυξη της Τούμπας. Ας αναλογισθεί κανείς πώς είναι δυνατόν να υπάρχει εκεί γήπεδο ενός ΠΑΟΚ, πραγματικά μεγάλου, χωρίς στάση Μετρό.
Πιστεύετε ότι απαιτείται και η συγκατάθεση ή η άποψη του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανακατασκευή ή ακόμα και των κατοίκων της περιοχής, μέσω διαφόρων επιτροπών που υπάρχουν;
Είναι γενικά προτιμότερο να υπάρχουν συγκλίσεις για την κατασκευή των έργων. Στο πλαίσιο αυτό, καλό είναι να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για διάφορες αδειοδοτήσεις. Δεν είμαι, όμως, σίγουρος, αν ο κύριος Μπουτάρης, ο οποίος δηλώνει ότι είναι Αρειανός, ο πατέρας του ήταν Ηρακλής και τα εγγόνια του Παοκτσήδες, λίγο απ’ όλα δηλαδή, θα βάλει πλάτη σε μια τέτοια κατεύθυνση. Ίδωμεν…