ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «IDENTITY» (02-06-2017)

 

-Έχετε δουλέψει πολύ στη ζωή σας. Αυτό πόσο σας έχει βοηθήσει στην υφιστάμενη πορεία σας και γενικότερα στην ζωή σας;

Απάντηση:Προφανώς η εμπειρία από την δουλειά, σε οποιοδήποτε τομέα, ειδικά όμως η σύνθετη του ελεύθερου επαγγελματία, βοηθάει στην αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων που προκύπτουν συνεχώς στη ζωή. Η ζωή για ελάχιστους, πολύ ελάχιστους ανθρώπους, είναι συνεχώς στρωμένη με ροδοπέταλα. Δεν ανήκω σ’ αυτούς. Δουλεύω σκληρά, εδώ και 35 χρόνια, προσπαθώ όμως ακόμη να το κάνω με κέφι. Θυμάμαι, επίσης, στα πρώτα εφηβικά μου χρόνια να πηγαίνω στη λαχαναγορά στο μαγαζί του πατέρα μου που πουλούσε πατάτες, κρεμμύδια και καρπούζια. Μεγάλο σχολείο για τη μετέπειτα πορεία μου. Με αντιπροσωπεύει νομίζω η φράση του Θανάση Βέγγου: «Στη γαλέρα της ζωής μου τράβηξα και τραβάω πολύ κουπί».

-Ο γιος εμπόρου της Θεσσαλονίκης, πως αποφασίζει να γίνει πολιτικός μηχανικός και ελεύθερος επαγγελματίας; Μιλήστε μου για τα παιδικά και νεανικά σας χρόνια….

Απάντηση:Βλέποντας τις συνθήκες της δουλειάς του πατέρα μου, όπως το ξύπνημα στις δύο μετά τα μεσάνυχτα, το κρύο, τον περιορισμένο για την εποχή εκείνη ορίζοντα και το όχι ιδιαίτερα υψηλό εισόδημα, κατάλαβα ότι το πανεπιστημιακό πτυχίο ήταν μονόδρομος για να χαράξω τη δική μου πορεία. Η επιλογή του Πολυτεχνείου ήρθε ως φυσιολογικό αποτέλεσμα της έφεσης που είχα στα μαθηματικά. Το «ελεύθερος επαγγελματίας» ήρθε περισσότερο σαν αποτέλεσμα του χαρακτήρα μου, που αρέσκεται να αναλαμβάνει ρίσκα, να δημιουργεί, να ξανοίγεται. Θυμάμαι την αντιπαράθεση που είχα τότε με τον μέλλοντα πεθερό μου. Ήθελε να πάω, ως ηλεκτρολόγος μηχανικός, στη ΔΕΗ. Του απάντησα με ένα ξερό «αποκλείεται, θα με πνίξει κάτι τέτοιο». Η απόφαση αυτή με δικαίωσε αργότερα. Η δραστηριοποίησή μου, μάλιστα, εδώ και 35 χρόνια στο χώρο των ιδιωτικών έργων και επενδύσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους και να αποκτήσω εμπειρίες που θα ήταν πολύ δύσκολο να έχω, αν είχα ακολουθήσει άλλη πορεία.

-Για τρία χρόνια ήσασταν γενικός γραμματέας δημοσίων έργων με την κυβέρνηση Σαμαρά. Έχετε εισέλθει ενεργά στην πολιτική. Γιατί θελήσατε να ασχοληθείτε με τα δημόσια πράγματα;

Απάντηση:Πιστεύω απόλυτα ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι απαραίτητη για όλους μας. Προσωπικά το έκανα και το κάνω, μέσα από επαγγελματικούς, κοινωνικούς και αθλητικούς συλλόγους. Η προσωπική σχέση που ανέπτυξα, όμως, εδώ και σχεδόν 30 χρόνια με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ήταν καταληκτική για την ενασχόλησή μου με την πολιτική. Μέσα από αυτήν την πορεία αντιλήφθηκα ότι μπορώ να βοηθήσω και εγώ ώστε, ειδικά, η Θεσσαλονίκη να αξιοποιήσει τις πολύ μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει. Γι’ αυτό συνεχίζω. Θέλω να βάλω και το δικό μου μικρό αποτύπωμα στη μελλοντική της πορεία.

– Σας ενδιαφέρει περισσότερο το κοινοβούλιο ή θα μπορούσατε να πραγματοποιήσετε κάθοδο και στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Απάντηση: Όλη μου η δραστηριοποίηση στην πολιτική εστιάζεται στην Α΄ Θεσσαλονίκης  και σήμερα στην αντιπαράθεση της Νέας Δημοκρατίας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο προφανώς εντάσσεται και η ενασχόλησή μου με τα θέματα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία δυστυχώς με ευθύνη της σημερινής διοίκησης κινούνται στον «αυτόματο πιλότο».

-Έχετε έρθει σε ανοιχτή κόντρα με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. «Ήταν μόδα και πέρασε» έχετε δηλώσει. Θεωρείτε ότι στις εκλογές του 2019 οι Θεσσαλονικείς θα αναζητήσουν άλλες λύσεις;

Απάντηση:Πιστεύω ότι το άστρο του θάμπωσε. Ο χρόνος είναι αμείλικτος και όπως είπε ο Αβράμ Λίνκολν: «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό». Πόσο η επικοινωνία μπορεί να καλύπτει την ουσία; Για λίγο, απαντώ. Το παγωμένο αλάτι του προηγούμενου χειμώνα και τα προβλήματα με το 12ο σχολείο ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Ναι, προσωπικά πιστεύω ότι στις εκλογές του 2019 οι Θεσσαλονικείς θα επιλέξουν μια υποψηφιότητα, ίσως όχι πολιτική που με την πορεία της στο επάγγελμα, αλλά και στα κοινά θα έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να ανταποκριθεί, με έργα, στον πολύ σύνθετο ρόλο του δημάρχου.

– Το Μετρό είναι ένα έργο που δυστυχώς ταλαιπώρησε την πόλη. Έχετε προτείνει κατά καιρούς λύσεις ώστε να προχωρήσει το έργο. Εισακούστηκαν και ποιές είναι αυτές;

Απάντηση:Δεν έχω απλώς προτείνει λύσεις, αλλά με τη συνεργασία της Αττικό Μετρό, από το καλοκαίρι του 2012 έως το Νοέμβριο του 2014 δώσαμε λύση σε χρονίζοντα προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρω:

– Θέσπιση δυνατότητας διαιτησίας για τις διαφορετικές προσεγγίσεις της σύμβασης μεταξύ αναδόχου και Αττικό Μετρό. Την εποχή αυτή ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των διαιτησιών και πληρώνεται ένα μέρος από τις διεκδικήσεις του ο ανάδοχος.

– Υποκατάσταση του υπό πτώχευση, λόγω της οικονομικής κρίσης, αναδόχου με άλλον.

– Λύση του προβλήματος με το Σταθμό Παπάφη.

– Παραλαβή των χώρων για κατασκευή του σταθμού Νέα Ελβετία και Αμαξοστάσιο.

– Κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου στη Νέα Ελβετία.

– Μεταφορά των μετροπόντικων, από την Ανάληψη στη Νέα Ελβετία, για να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία.

– Εξασφάλιση επιπλέον δεκάδων εκατομμυρίων για αρχαιολογικές εργασίες.

–  Εξασφάλιση χρηματοδότησης της επέκτασης προς Καλαμαριά και δημοπράτηση.

Δυστυχώς, βέβαια, ο χρόνος μας δικαιώνει, η «τρύπα Μπουτάρη» θα χάσκει στη Βενιζέλου για χρόνια και το πρόβλημα για την πόλη θα παραμένει. Κινδυνεύουμε να παραδοθεί το μετρό, έως το Πανεπιστήμιο και μετά από χρόνια το υπόλοιπο τμήμα έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό.

-Ποιες είναι οι στρατηγικές σας προτεραιότητες στο επίπεδο της υλοποίησης των μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης;

Απάντηση:Οτιδήποτε αυξάνει το στρατηγικό πλεονέκτημα της πόλης, ως κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, αποτελεί προτεραιότητα για μένα. Ενδεικτικά αναφέρω την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση του ΟΛΘ με ΠΑΘΕ, την ανισοπεδοποίηση των σιδηροδρομικών κόμβων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, την ηλεκτροκίνηση για Προμαχώνα, την σιδηροδρομική Εγνατία και την μετατροπή του στρατοπέδου Γκόνου σε εμπορευματικό κέντρο.

Ακόμη, η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου με μαρίνες, πλωτές υποδομές αναψυχής, εγκαταστάσεις οικοτουρισμού δυτικά και με δεκάδες αθλητικές θαλάσσιες διοργανώσεις αποτελεί μια ακόμη προτεραιότητα. Μην παραλείψουμε να αναφερθούμε στην ανάγκη της πόλης να έχει ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, να αξιοποιηθεί η περιοχή των Λαχανοκήπων, να επεκταθεί το ΜΕΤΡΟ στο αεροδρόμιο, αλλά και Δυτικά και να ολοκληρωθεί η σύνδεση της πόλης με σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους με τον Πολύγυρο και τις άκρες των δύο ποδιών της Χαλκιδικής.

Θεωρώ ότι σε ένα χρόνο η επέκταση του αεροδιαδρόμου στο «Μακεδονία», ώστε να δέχεται υπερατλαντικές πτήσεις, θα έχει ολοκληρωθεί.

-Δίνετε ειδική προτεραιότητα στη δυτική Θεσσαλονίκη. Τι έχετε να προτείνετε, προκειμένου να ξεπεράσει το έλλειμμα ανάπτυξής της;

Απάντηση:Η Δυτική Θεσσαλονίκη διαθέτει αυτή τη στιγμή τον μικρότερο ηλικιακό μέσο όρο. Έγιναν τελευταία προσπάθειες να αποκτήσει υποδομές. Τα έργα στην περιφερειακή και οι δεκάδες σχολικές αίθουσες που άρχισαν να υλοποιούνται κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων είναι ένα παράδειγμα. Σημαντικό έργο αποτελεί, επίσης, η ανισοπεδοποίηση της σιδηροδρομικής διάβασης στη Μενεμένη, ένα έργο η υλοποίηση του οποίου ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Το μεγαλύτερο, όμως, στοίχημα για την περιοχή είναι η αξιοποίηση των στρατοπέδων. Εδώ, η τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς αγκυλώσεις, οφείλει να τα καταστήσει πόλους έλξης για αναψυχή από όλη την Θεσσαλονίκη, αλλά και προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων. Επίσης, πρέπει να βρεθεί το πλαίσιο εκείνο που τα διάφορα εγκαταλελειμμένα καπνομάγαζα θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν. Η αξιοποίηση, επίσης, του δυτικού θαλάσσιου μετώπου θα βοηθήσει όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη θεαματικά. Τέλος, η πρόταση ώστε η ζώνη καινοτομίας να συμπεριλάβει στα κίνητρά της και εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια σε όλη την πόλη θα βοηθήσει πολύ.

-Το ποδόσφαιρο είναι μια μεγάλη σας αγάπη. Μάλιστα, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα της καρδιάς σας. Μικρός θέλατε να γίνετε ποδοσφαιριστής;

Απάντηση:Είμαι ποδοσφαιράνθρωπος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρακολουθώ και άλλα αθλήματα, κυρίως στίβο και μπάσκετ. Ως ποδοσφαιριστής την δεκαετία του 80 έπαιζα στον Τρίτωνα Βόλβης στην Α’ Ερασιτεχνική, ενώ έχω διατελέσει αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔ και του Μακεδονικού. Είναι αλήθεια, όμως, ότι ποτέ δεν φαντάστηκα τον εαυτό μου ποδοσφαιριστή επαγγελματία. Ήμουν καλός, αλλά όχι τόσο ώστε να αφοσιωθώ στο ποδόσφαιρο.

– Τι συμβουλεύετε τους νέους, να μείνουν και να παλέψουν στην Ελλάδα ή να πάρουν τον δρόμο της επαγγελματικής καταξίωσης στο εξωτερικό;

Απάντηση:Δύσκολη ερώτηση πραγματικά. Αν δικαιούμαι λόγω εμπειρίας μια συμβουλή, αυτή θα ήταν να ακολουθήσουν την καρδιά τους. Αργότερα σε λίγα χρόνια και στην Ελλάδα θα υπάρξουν ευκαιρίες. Βέβαια, ας μην βλέπουμε σαν κατάρα το έξω, ειδικά εμείς οι γονείς. Αν υπάρχουν ευκαιρίες στο εξωτερικό πιστεύω ότι δεν πρέπει να μας τρομάζει η φυγή. Όσο δύσκολο κι αν είναι για τους γονείς, τους προτείνω, να αφήνουν τα παιδιά να επιλέγουν. Προσωπικά, αν και έχουμε έναν μοναχογιό, το Γιώργο,  η Ρουμπίνη και εγώ, τον παροτρύνουμε αν βρει μια ευκαιρία στο εξωτερικό να μην την χάσει. Φυσικά μπορεί να επιλέξει και να μείνει εδώ.

-Η σύζυγός σας Ρουμπίνη Παπανικοπούλου είναι φαρμακοποιός. Οι επαγγελματικές σας δραστηριότητες είναι τελείως διαφορετικές. Αυτό βοήθησε ή όχι στην κοινή συμβίωσή σας;

Απάντηση:Εδώ και τριανταπέντε χρόνια που είμαστε μαζί, δεν επεμβαίνουμε ο ένας στη δουλειά του άλλου, σε σημείο απίστευτο. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, καθόλου τριβές, οι οποίες μοιραία έρχονται όταν τα μέλη ενός ζευγαριού, εργάζονται μαζί. Κάποια γνώμη για ένα ζήτημα μπορούμε να ζητάμε ο ένας από τον άλλο. Έως εκεί όμως. Άλλωστε, έχουμε και συνεταίρους. Φαντάζεστε και αυτοί να συναποφάσιζαν τα θέματα των εταιρειών μας μαζί με τους – τις συζύγους τους.

-Καταφέρνετε να ξεκλέβετε χρόνο για την προσωπική σας χαλάρωση και διασκέδαση, παρόλο που έχετε ένα βαρυφορτωμένο επαγγελματικό και κοινωνικό πρόγραμμα;

Απάντηση:Ναι, κυρίως με παρέες, με φίλους. Πηγαίνω στο γήπεδο, επίσης, στον ΠΑΟΚ, αλλά παρακολουθώ και αγώνες ή αθλητικές διοργανώσεις στην τηλεόραση. Επίσης, όχι τόσο συχνά όσο θα ήθελα πηγαίνουμε με τη Ρουμπίνη και φίλους στον κινηματογράφο. Δυστυχώς, δεν έχω χρόνο να διαβάζω βιβλία όσο θα ήθελα.

-Έχετε ένα πολύ ενεργό προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είστε πολλές ώρες της ημέρας…. on line;

Απάντηση:Κυρίως το πρωί και το βράδυ, αλλά και μέσα στη μέρα δεν χάνω την επαφή. Μάλιστα το facebook και το  twitter τα χειρίζομαι προσωπικά. Με βοηθάει να έρχομαι σε επαφή με φίλους και γνωστούς. Ενημερώνομαι για την επικαιρότητα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ταυτόχρονα επικοινωνώ με πολλούς ανθρώπους.

-Ποιες είναι οι προσωπικές σας προτεραιότητες για το μέλλον; Υπάρχει κάτι που φοβάστε;

Απάντηση:Πάντα προτεραιότητα αποτελούσε και αποτελεί για μένα η ισορροπία μεταξύ οικογένειας και επαγγελματικής δραστηριότητας. Η ισορροπία αυτή αποτελεί βασική προϋπόθεση για περισσότερο ουσιαστική δραστηριοποίηση στην πολιτική. Χωρίς το πρώτο δεν μπορεί να υπάρχει το δεύτερο. Είμαι 57 χρονών και εκείνο το οποίο πάντα εύχομαι είναι να είμαστε υγιείς και μετά αξιοπρεπείς ως προς τις υποχρεώσεις μας, επαγγελματικές, κοινωνικές και τέλος πολιτικές, όσον αφορά αποκλειστικά εμένα.