0

Β. Στολάκης: «Κύριε Σιμόπουλε, μετά τις χθεσινές δηλώσειςΒενιζέλου, επί της ουσίας η Τρόϊκα μας ζητά να κάνουμε σε μικρό χρονικόδιάστημα όσα δεν κάναμε από τότε που ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο και μετά».

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Νομίζω ότι είναι μια ομολογία πως τατελευταία δυο χρόνια η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία διαρθρωτική αλλαγή.Προσπαθεί να τις εφαρμόσει σε διάστημα 11 ημερών χωρίς πρόγραμμα και χωρίςκανόνες. Οι διαρθρωτικές αλλαγές, κύριε Στολάκη, έχουν νόημα και μπορούνπραγματικά να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία όταν βασίζονται, κυρίως, σεέναν αναπτυξιακό σχεδιασμό. Η κυβέρνηση, δια στόματος του κυρίου Βενιζέλου,ουσιαστικά παραδέχτηκε την αποτυχία της να προχωρήσει σε οποιοδήποτε μέτροκινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό έρχεται ως επιστέγασμα μιας άλληςομολογίας, ότι το Μνημόνιο χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση. Θέλω να τονίσω,επίσης, πως με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσχωρεί αποσπασματικά και χωρίςπρόγραμμα σε κάποιες θέσεις της ΝΔ, αλλά επιχειρεί να τις υλοποιήσει σε λάθοςχρόνο. Οι αποκρατικοποιήσεις, για παράδειγμα, με δεδομένη την παρούσαοικονομική κατάσταση, νομίζω ότι δεν θα συνεισφέρουν σημαντικά στα κρατικάέσοδα, ούτε θα προσφέρουν στο  κομμάτι της ανάπτυξης διότι δεν θαβασιστούν σε κανέναν αναπτυξιακό σχεδιασμό».

 

Λ. Αρβανίτης: «Η ΝΔ από την πλευρά της κατηγορεί το ΠΑΣΟΚγια λόγους τακτικής. Ποιες είναι οι κεντρικές διαφορές;»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τηνπερικοπή εισοδημάτων. Βασική θέση της ΝΔ είναι ότι μια τέτοια πολιτική προκαλείμεγάλη ύφεση στην αγορά. Ταυτόχρονα η μεγάλη ύφεση αφαιρεί έσοδα από το κράτοςκαι οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο ο οποίος τροφοδοτεί συνέχεια τα ελλείμματα».

 

Λ. Αρβανίτης: «Το ενιαίο μισθολόγιο όμως έβρισκε σύμφωνη τηΝΔ».

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Όπως σας είπα, η κυβέρνηση προχωράαποσπασματικά σε διάφορα μέτρα, ένα τμήμα των οποίων είναι ενταγμένο στοπρόγραμμα της ΝΔ στο Ζάππειο 2».

 

Β. Στολάκης: «Η ΝΔ, δια στόματος Γιάννη Μιχελάκη, κατηγορείτην κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό και ότι ο κ.Βενιζέλος λέει ψέματα.  Επίσης κατηγορεί τον Γιώργο Παπανδρέου ότι το μόνοπου κάνει είναι να προεδρεύει».

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Μα αυτό δεν σημαίνει, κύριε Στολάκη, ηχθεσινή εξαγγελία; Επί δυο χρόνια δημιούργησαν μια αναστάτωση και δενπροχωρούσαν σε τίποτε ουσιαστικό. Το ομολόγησαν. Δεν χρειάζεται να το πει ο κ.Μιχελάκης».

 

Β. Στολάκης: «Νομίζω κύριε Σιμόπουλε πως όταν έχεις τηθηλιά στο λαιμό για το αν θα πάρεις την έκτη δόση του δανείου, δεν έχειςδιαφορετικές επιλογές».

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Το Μνημόνιο ήταν σε λάθος κατεύθυνση.ʼλλωστε το παραδέχτηκαν και οι ίδιοι. Οι στόχοι είναι ανέφικτοι και απαιτείταιεπαναδιαπραγμάτευση».

 

Β. Στολάκης: «Τι να περιμένουμε να ακούσουμε από τον κ.Σαμαρά στη ΔΕΘ;»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα κάνει αυτότο οποίο δεν έπραξε ο Γιώργος Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικήςαντιπολίτευσης. Θα είναι, δηλαδή, σοβαρός, δεν θα μοιράσει υποσχέσεις και θαπαρουσιάσει το περίγραμμα της πολιτικής της ΝΔ το οποίο ούτως ή άλλωςεξειδικεύεται. Ελπίζουμε, μάλιστα, να το παρουσιάσουμε σύντομα στον ελληνικόλαό μέσω ενός προγραμματικού συνεδρίου».

 

Β. Στολάκης: «Σας ηρεμούν οι δημοσκοπήσεις κύριεΣιμόπουλε;»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Οι δημοσκοπήσεις είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής την οποία ασκεί η ΝΔ εδώ και 1,5 χρόνοκαι η οποία, δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, δικαιώνεται».

 

Β. Στολάκης: «Ο κόσμος όμως, σε μεγάλο ποσοστό, δενεπιθυμεί πρόωρες εκλογές. Θα επιδιώξει να τις προκαλέσει ο κ. Σαμαράς;»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Θεωρώ ότι η ΝΔ δεν μπορεί να επιβάλλειεκλογές, ούτε με τη συμπεριφορά της δείχνει ότι προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρασε μια άνευ όρων εκλογική αναμέτρηση. Θεωρούμε ότι η παραμονή της κυβέρνησηςείναι εις βάρος του ελληνικού λαού και της οικονομίας. Λέμε, λοιπόν, ότι οιεκλογές θα δώσουν λύση αλλά δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε».

 

Β. Στολάκης: «Χθες ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ο τόποςχρειάζεται συναίνεση και όχι εκλογές. Προκαλούν αυτές οι δηλώσεις του επίτιμουπροέδρου της ΝΔ;»

 

Στράτος Σιμόπουλος: «Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι έναςπρώην πρωθυπουργός μπορεί να επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα παρεμβαίνειδημοσίως στα διάφορα θέματα και είναι λογικό να κρίνεται για τις απόψεις του».