ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ (21-11-2012)

Η ανάπλαση της πλατείας Διοικητηρίου και η ταυτόχρονη ανάδειξη του αρχαιολογικού της χώρου, χωρίς τη δημιουργία χώρου στάθμευσης λόγω μη συμβατότητας της συγκεκριμένης λειτουργίας με τα αρχαιολογικά ευρήματα, αποφασίστηκε σε σύσκεψη στην οποία μετείχε σήμερα Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση. Αποφασίστηκε, επίσης ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων θα αναλάβει την εκπόνηση της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στην εκπόνηση της οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης καθώς της μελέτης εφαρμογής, σε συνεργασία με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.
Τη διερεύνηση πιθανών πηγών χρηματοδότησης της κατασκευής αναλαμβάνουν από κοινού ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με στόχο το έργο να δημοπρατηθεί έως το τέλος του 2013.Συζητήθηκε, επίσης, η προοπτική της αξιοποίησης του χώρου της Παλαιάς Λαχαναγοράς, (έχει χαρακτηριστεί ως Σχολείο), όπου επίσης αποκλείστηκε η δυνατότητα δημιουργίας υπόγειου χώρου στάθμευσης, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την αποκάλυψη αρχαιολογικού μνημείου της παλαιοχριστιανικής περιόδου.
Κατά τη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της ανάδειξης του Ναού της Αφροδίτης στην πλατεία Αντιγονιδών. Η Γ.Γ. Πολιτισμού διαβεβαίωσε το Γιάννη Μπουτάρη ότι το υπουργείο Πολιτισμού επισπεύδει το ζήτημα της απαλλοτρίωσης του χώρου και σημείωσε ότι προκειμένου να αρχίσουν οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να απελευθερωθεί ο δρόμος και η πλατεία. Έτσι, συμφωνήθηκε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα μεριμνήσει για την εκπόνηση της σχετικής κυκλοφοριακής μελέτης και ότι, εφόσον ο χώρος απελευθερωθεί, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού θα δώσει το πράσινο φως για την άμεση έναρξη των εργασιών ανασκαφής, προκειμένου να αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο του οικοδομήματος του αρχαίου ναού.
Επιπλέον ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έθεσε το ζήτημα της ανάδειξης του χώρου της μαρίνας στην περιοχή του Κελάριου κόλπου.
Στη συνάντηση τονίστηκε, τέλος, η σημασία της συνεργασίας των υπουργείων που εμπλέκονται στην υλοποίηση σημαντικών για την πόλη έργων, με το Δήμο Θεσσαλονίκης και υπήρξε απόλυτη συμφωνία σχετικά με τις απαιτούμενες ενέργειες για την προώθηση της κατασκευής τους. Κωνσταντινίδη και του Συμβούλου της Αττικό Μετρό καθ. Μιχάλη Τιβέριου.
Κατά τη συνάντηση αξιολογήθηκε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των δυο αρχαιολογικών ανασκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη στους σταθμούς Δημοκρατίας και «Βενιζέλου». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το πέρας των ανασκαφικών εργασιών τοποθετείται στα τέλη του επομένου Δεκεμβρίου και του επομένου  Ιανουαρίου, αντίστοιχα.
 Επίσης, συζητήθηκε η προβολή των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή στο σταθμό «Αγ. Σοφία», στο χώρο του σταθμού. Όπως είναι γνωστό, τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου αποδεσμεύτηκε από τις Υπηρεσίες Πολιτισμού το βόρειο τμήμα του σταθμού «Αγ. Σοφία», στο οποίο τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες.
Κατά τη συνάντηση, οι δύο Γενικοί Γραμματείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας μεταξύ των Υπηρεσιών των δύο Υπουργείων και της Αττικό Μετρό Α.Ε.
Σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος, τόνισε: «Με υπομονή, επιμονή και πολύ δουλειά και σε πνεύμα συνεργασία, βήμα- βήμα, υλοποιούμε την δέσμευσή μας για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Η παράδοση από το Υπουργείο Πολιτισμού για κατασκευαστικές εργασίες του βορείου τμήματος του σταθμού «Αγία Σοφία», αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη της προόδου που επιτυγχάνεται».
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην αρχαιολογική έρευνα, η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Το Φεβρουάριο του 2010 το Υπουργείο Πολιτισμού εκπόνησε ένα σχέδιο για την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ερευνών στο Μετρό Θεσσαλονίκης, με ορίζοντα το τέλος του 2012. Αυτό εν τοις πράγμασι και με αγαστή συνεργασία με την Αττικό Μετρό και το συναρμόδιο Υπουργείο, τηρείται».
Σημειώνεται ότι στις 18 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες απορρύπανσης, από εξειδικευμένη εταιρεία, των τμημάτων του σταθμού «Βενιζέλου» από τον υδράργυρο που είχε εντοπιστεί.
Πέραν των ανωτέρω, έχει ήδη παραδοθεί στην Ανάδοχο Κοινοπραξία ο χώρος του σταθμού «Παπάφη», και το επόμενο διάστημα θα εγκατασταθεί το εργοτάξιο για να ξεκινήσει η κατασκευή του σταθμού.

<w_LsdException Locked=»»false»»»