ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

0

Με διοργανωτή τη Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας,πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010 συνάντηση του Προέδρου τηςΝΔ, Αντώνη Σαμαρά με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και τηςΒορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στην 75ηΔιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη προσκλήθηκαν να πάρουν μέρος εκπρόσωποι των παρακάτω φορέων:

-Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ)

-Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)

-ΤΕΕ-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ)

-Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ)

-Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ)

-Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ)

-Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ)

-Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ)

-Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ)

-Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης (ΣΠΕΔΕΘ)

-Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ)

-Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής (ΕΞΧ)

-Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΤΓΜ-Θ),

οι οποίοι ανέπτυξαν στον Πρόεδρο της ΝΔ τις θέσεις και προτάσεις τους γιατην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την τόνωση της οικονομίας τηςΘεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος γενικότερα.

«Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία οι παραγωγικές δυνάμεις της πόληςοφείλουν να αναζητήσουν από κοινού τις προσφορότερες λύσεις για την αναπτυξιακήπροοπτική της περιοχής μας μέσα σε πνεύμα συναίνεσης και συστράτευσης στηνκοινή προσπάθεια», τόνισε κατά την έναρξη της ημερίδας ο Αναπληρωτής ΓραμματέαςΠαραγωγικών Τομέων της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος. «Αυτό το νόημα έχει και ησημερινή συνάντηση. Δεν είναι μια συνάντηση μεμψιμοιρίας, όπως αυτές που κατάκαιρούς έχουμε συνηθίσει στη Θεσσαλονίκη τις μέρες της ΔΕΘ. Είναι μιαπροσπάθεια ουσιαστικής απάντησης στις απαιτήσεις των καιρών, βασισμένη στηνεμπειρία, αλλά και την επιστημονική τεκμηρίωση των πλέον αρμόδιων γι αυτό τοέργο, των ίδιων των δημιουργικών δυνάμεων της Β. Ελλάδος», συμπλήρωσε. Καιπρόσθεσε ότι η ΝΔ θα επεξεργαστεί τις θέσεις των φορέων και θα τις λάβει υπόψητης κατά τη σύνταξη του προγράμματός της.

Θέσεις φορέων

Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος,προτάσσεται η ανάδειξη της «Ελληνικής αξίας» σε κεντρικό άξονα εξόδου από τηνκρίση, παράλληλα με την άρση σημαντικών εμποδίων στην άσκηση επιχειρηματικήςδραστηριότητας. Συγκεκριμένα, προτείνεται η αδιαμφισβήτητη, τόσο στο εσωτερικότης χώρας, όσο και διεθνώς, αξία των ελληνικών προϊόντων, να γίνει σύνθημακαταρχήν για την ανάκτηση του μεριδίου αγοράς των ελληνικών προϊόντων στοεσωτερικό και στη συνέχεια να αποτελέσει μέσον για την κατάκτηση διεθνώναγορών.

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ζητά Ενιαία ΕθνικήΣτρατηγική Ενίσχυσης της Εξωστρέφειας με μέτρα όπως: Σύσταση ΤαμείουΕξωστρέφειας, αναδιάρθρωση και συντονισμό των Γραφείων Οικονομικών καιΕμπορικών Υποθέσεων για το άνοιγμα νέων αγορών, καλύτερη πρόσβαση σε διεθνείςδιαγωνισμούς προμηθειών, δράσεις εξωστρέφειας μέσω του ΕΠ «Εξάγω» του ΕΣΠΑ,ανάπτυξη ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ως ενιαίου τόπου παροχής προϊόντων προςτις διεθνείς αγορές και πεδίου ενημέρωσης και πληροφόρησης των ενδιαφερόμενωνεπιχειρήσεων, αξιοποίηση της καινοτομίας και πράσινης ανάπτυξης κ.α.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ζητάμεταξύ άλλων ουσιαστική αποκέντρωση και απλούστευση διαδικασιών γιααδειοδοτήσεις εγκατάστασης και λειτουργίας βιομηχανιών-βιοτεχνιών και εγκρίσειςεπενδύσεων που υπάγονται σε αναπτυξιακούς νόμους, τόνωση της οικοδομικήςδραστηριότητας με μέτρα όπως η επανεξέταση του τρόπου έγκρισης στεγαστικώνδανείων και η τροποποίηση του νόμου που απαγορεύει την αγορά κατοικιών απόαλλοδαπούς στις παραμεθόριες περιοχές .

Για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίαςπροέχει ο Στρατηγικός Σχεδιασμός Υποδομών και Μεταφορών για τη δεκαετία2010-2020. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις για την αναμόρφωση τουχώρου της ΔΕΘ μετά τη μετεγκατάστασή της, το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκηςκ.α. Προτείνει επίσης της δημιουργία Σιδηροδρομικής Εγνατίας (δίκτυο από τηνΉπειρο έως τη Θράκη με κεντρικό άξονα παράλληλο με αυτόν της οδικής Εγνατίας).

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στο υπόμνημά τουζητά, μεταξύ άλλων, σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον (αναπτυξιακός σχεδιασμόςκαι φορολογικό σύστημα με λογική δεκαετίας), διεύρυνση της φορολογικής βάσης,ισόποση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη-ασφαλισμένου σε βάθος χρόνουγια το χτύπημα της εισφοροδιαφυγής, απαλλαγή των νέων επιχειρηματιών από τηφορολογία εισοδήματος για την πρώτη τριετία λειτουργίας της επιχείρησης καιμειωμένους φορολογικούς συντελεστές για την αμέσως επόμενη.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης τονίζει πως ηοικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να στηρίζεται στις «ασπιρίνες» των ΕΣΠΑ, ΤΕΜΠΜΕ,ΠΕΠ κλπ, αλλά απαιτείται να δημιουργηθεί σταθερό οικονομικό περιβάλλον.Προτείνει ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσα από μέτραόπως: η μείωση του ΦΠΑ σε 17% μέσα σε μια τετραετία, η αύξηση του αφορολόγητουστα 15.000 ευρώ και η αναβολή για δύο χρόνια κάθε αύξησης σε τέλη και λοιπέςεπιβαρύνσεις.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει, μεταξύ άλλων,την εφαρμογή ενός προγράμματος για τις ΜΜΕ που απασχολούν έως 10 άτομαπροσωπικό, βάσει του οποίου θα επιδοτούνται για 2 έτη με ποσό ίσο με το επίδομαανεργίας για το ήμισυ των εργαζομένων με υποχρέωση της επιχείρησης ναδιατηρήσει το σύνολο των εργαζομένων το ίδιο διάστημα.

Για την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης η άνοδος της τουριστικήςκίνησης θα έρθει μέσα από την καθιέρωση της Θεσσαλονίκης σε συμπληρωματικόκόμβο κρουαζιέρας μετά τον Πειραιά, τη μη επιδότηση νέων κλινών από τοναναπτυξιακό νόμο στη Θεσσαλονίκη, αλλά έργων εκσυγχρονισμού ξενοδοχείων καιπροσθήκης νέων εγκαταστάσεων σ’ αυτά, branding της Θεσσαλονίκης ως city breakdestination, δημιουργία εθνικής στρατηγικής αερομεταφορών κ.α.

Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης ζητάεπανασχεδιασμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αναθεώρηση του πλαισίου ανάθεσηςδημοσίων έργων, μέτρα που αφορούν τα Μητρώα ΜΕΕΠ και ΜΗΚΙΕ και τιςυπεργολαβίες, δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων Β. Ελλάδας κ.α.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκηςζητά τόνωση της αγοράς, αναπτυξιακά κίνητρα στις ΜΜΕ και να σταματήσει ηφοροεπιδρομή σε βάρος τους, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, να υπάρξειχρηματοδότησή τους από τις τράπεζες χωρίς εμπόδια και με μικρά επιτόκια, νασταματήσουν τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας αν δεν εφαρμοστεί το μνημόνιο,να δημιουργηθεί Υφυπουργείο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, να καλυφθεί από τονκρατικό προϋπολογισμό το έλλειμμα του ΟΑΕΕ.

Για την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκηςαπαιτούνται απλοποίηση και κωδικοποίηση φορολογικού συστήματος καινομοθεσίας, κατάργηση του ΚΒΣ, επαναφορά αφορολόγητου αποθεματικού γιαεπενδύσεις, περιορισμό της ανεξέλεγκτης φορολογικής επιβάρυνσης που επιβάλλουνοι δήμοι στις επιχειρήσεις κ.ά.