ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΔΙΝΟΥΝ ΟΞΥΓΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

0

Την περίοδο αυτή, που η οικονομική κρίση βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση,διαβάζουμε και ακούμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το μεγάλο πρόβλημα το οποίο πιθανώς θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν παρουσία στα Βαλκάνια.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται, κυρίως, στις ασταθείς οικονομίες τους, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα, έχουν ασθενή νομίσματα και παρουσιάζουν κάμψη στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Υπάρχει όμως ο κίνδυνος, οι απαισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις, να προκαλέσουν μεγάλη επιβράδυνση των εκεί ελληνικών επενδύσεων, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και στην ελληνική οικονομία.

Σήμερα στις Βαλκανικές χώρες έχουν επενδυθεί τόσο από μεγάλες όσο και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια είναι γνωστοί οι μεγάλοι μόνο επενδυτές, ενώ δεν είναι ευρέως γνωστή η μεγάλη παρουσία μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη Βόρειο Ελλάδα, αλλά και η στελέχωση των μεγάλων επιχειρήσεων με άτομα με τόπο καταγωγής και κατοικίας την Βόρειο Ελλάδα.

Έχουμε λοιπόν καθήκον να συνεχίσουμε την παρουσία μας στα Βαλκάνια, μία παρουσία ζωτικής σημασίας για τα δικά μας οικονομικά συμφέροντα.

Ειδικά για τη Σερβία δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη σύσφιξη των σχέσεων,μετά τον πόλεμο, μεταξύ πολλών σερβικών και ελληνικών οικογενειών, οι οποίες οδηγούν και  σε συχνή ανταλλαγή  επισκέψεων.  Η σύσφιξη αυτή οφείλεται στην παρουσία στην Ελλάδα (κυρίως στη Βόρεια) χιλιάδων Σέρβων κατά την περίοδο του πολέμου, πολλοί εκ των οποίων είτε δημιούργησαν οικογένειες εδώ, είτε φεύγοντας πίσω δημιούργησαν σχέσεις άρρηκτες στο χρόνο.

Τέλος, η στάση της Ελλάδος στο διάστημα του πολέμου δημιούργησε μια γενιά νέων ανθρώπων στη Σερβία, η οποία θέλησε να μάθει Ελληνικά, αποτίοντας ουσιαστικά φόρο τιμής σ’ αυτούς, που όπως άκουγε στα καταφύγια στάθηκαν δίπλα της, αλλά και σ’ αυτούς στους οποίους, σαν οικονομικά δυνατότερους γείτονες και  φίλους θα μπορούσε να προσφύγει ευκολότερα. Η γενιά, λοιπόν, αυτή η οποία σιγά σιγά «μπαίνει στην παραγωγή» αποτελεί έναν ακόμη λόγο για ευκολότερες οικονομικές σχέσεις, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαλαρώσουμε.

Επιγραμματικά, τα Βαλκάνια αποτελούν οξυγόνο για την οικονομία μας και η παρουσία μας εκεί πρέπει να διατηρηθεί «πάση θυσία».

Δημοσίευση: Εφημερίδα Αυριανή (03-02-2009)