ΤΟΝ ΑΓΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

0

Την γνωστή ιστορία με τον Χότζα και τον Αγά, αλλά και μία από τις παραινέσειςτου Μακιαβέλι στο πασίγνωστο βιβλίο «Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ», θυμήθηκα παρακολουθώντας τονπολιτικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει από την αρχή τηςσυγκρότησης της την οικονομία.

Ο Χότζας λοιπόν όταν επισκέφθηκε τον Αγά και παραπονέθηκε ότι δεν έχει σπίτιάνετο, αυτός τον διέταξε να βάλει μέσα το σκύλο, τη γάτα και τη γελάδα του. ΟΧότζας συνέχισε βέβαια να παραπονείται περισσότερο έντονα και τότε ο έξυπνοςΑγάς τον διέταξε να βγάλει τα ζώα από το σπίτι. Χαρούμενος με την εξέλιξη αυτήο Χότζας έβλεπε άνετο το σπίτι, αν και βρισκόταν στην αρχική του κατάσταση καιευχαρίστησε τον Αγά.

Ο Μακιαβέλι επίσης συμβουλεύει τον ηγεμόνα, τα «κακά» για το λαό να τα κάνειόλα μαζί, ενώ τα «καλά» λίγα – λίγα, ώστε να μένει πάντα μια αίσθηση ευχαρίστησης.

Έτσι η κυβέρνηση, ενώ έχει ήδη πάρει οδυνηρά μέτρα στην αρχή της θητείαςτης, σχεδιάζει, απ’ ότι φαίνεται με την εξαγγελία μείωσης της φορολογίαςμερισμάτων από το Σεπτέμβριο, να αρχίσει να τα απαλύνει ελαφρώς χρησιμοποιώνταςμία παραλλαγή της τακτικής του Αγά, και να δίνει σιγά σιγά μικρές ανάσες στηναγορά (Μακιαβελική συμβουλή).

Εκείνο όμως που απαιτείται είναι μία ριζική στροφή στην οικονομική πολιτικήόπως πρόσφατα πρότεινε και η Νέα Δημοκρατία με την παρουσίαση από τον ΑντώνηΣαμαρά του προγράμματος για την έξοδο της χώρας από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Δεν έχει δημοσιευθεί. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση. (27-07-2010)