ΤΟ ΜΙΛΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» 16-2-2013)

0
Για πολλούς Έλληνες, πριν από λίγους μήνες, η χώρα ήταν καταδικασμένη σε θάνατο, όπως οι βαρυποινίτες στις φυλακές του Κολντ Μάουντεν, στο μυθιστόρημα «Το Πράσινο Μίλι» του Στιβεν Κινγκ.  Λίγοι πίστευαν ότι μπορούσαμε να τα καταφέρουμε.
Τώρα όμως κάτι αλλάζει.
Μετά την εξασφάλιση της μεγάλης δόσης του Δεκεμβρίου, έρχονται  η σταδιακή εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση της κατασκευής των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και συμβολικές κινήσεις όπως η παραχώρηση του Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης και της δημόσιας έκτασης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, να αποτελέσουν σημαντικές αποδείξεις σ΄ αυτή την κατεύθυνση,
Παράλληλα, προχωρούν η μείωση και ο εξορθολογισμός των κρατικών δαπανών.  Μικρό αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειας που γίνεται είναι η μείωση στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων των ενοικίων για τα κτίρια που μισθώνει από 4,8 εκατ. ευρώ σε 3,2 εκατ. ευρώ ανά έτος, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται .
Τα βήματα που έχουμε διανύσει πιστοποιούνται, άλλωστε, ευκολότερα από παρατηρητές του εξωτερικού.
«Η Ελλάδα έχει καλύψει τα 2/3 του μαραθωνίου», δήλωσε πρόσφατα σε Κυριακάτικη εφημερίδα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιορκ Ράσμουνσεν.
«Περνάμε δύσκολα» κανείς δεν  το αμφισβητεί, αλλά η Κυβέρνηση με πολλή δουλειά και επιμονή, βήμα βήμα, «ξεκολλάει από τη λάσπη το κάρο της ανάπτυξης»
Παραδώσαμε όλο το δρόμο από Κόρινθο σε Καλαμάτα. Παραδίδουμε τη σύνδεση της ΠΑΘΕ με το λιμάνι της Πάτρας, όπως και μια σειρά σταθμών του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα. Ταυτόχρονα δημοπρατούμε ή συμβασιοποιούμε έργα όπως είναι η επέκταση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, το Τραμ προς Πειραιά, οι κόμβοι της Δυτ. Περιφερειακής στη Θεσσαλονίκη και επανεκκινούμε σταδιακά σταματημένα έργα όπως είναι η επέκταση  στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Οι σχεδιασμοί δεν μένουν πλέον επί χάρτου.
Κάνοντας μιαμεταφορά από το σχετικό βιβλίο που αναφέραμε στην εισαγωγή μπορούμε βάσιμα ναι σχυριστούμε ότι η  καταδικασμένη Ελλάδα  πέρασε οριστικά το «πράσινο μίλι», την απόσταση δηλαδή από το δημοσιονομικό και αναπτυξιακό κελί έως την ηλεκτρική καρέκλα του «Grexit».
Απομένουν μόνο μερικοί μήνες ώστε τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής να μεταφραστούν σε άνοδο του μέσου οικονομικού επιπέδου των πολιτών.

<w_LsdException Locked=»false» Priority=»67″ SemiHidden=