ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑΘ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΤΕΡΜΟΝΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

Βαρύγδουπες δηλώσεις, κατόπιν εορτής, για Σχέδιο Ασφάλειας Νερού που παραπέμπουν σε ξεπερασμένες από την πραγματικότητα καταστάσεις άλλων εποχών, ανακοίνωσαν ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κύριος Σωκράτης Φάμελλος και η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Έτσι πέταξαν ουσιαστικά την μπάλα στην κερκίδα αντί να παρουσιάσουν:
1. Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου επέκτασης του διυλιστηρίου του Αλιάκμονα
2. Σχέδιο άμεσης επέμβασης στον υπάρχοντα αγωγό για αποκατάσταση βλαβών και
3. Τρόπο διαχείρισης, μετά από βλάβη, των υπαρχόντων αποθεμάτων νερού.
Τα προβλήματα είναι παρόντα και απαιτούν άμεσες λύσεις που δεν προκύπτουν με ατέρμονες συζητήσεις και με επίφαση την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Έπρεπε να φτάσουν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε σημείο εξαθλίωσης, για να αντιληφθούν ότι ανεξάρτητα από την μετοχική τύχη της ΕΥΑΘ, οι υποδομές του δικτύου ύδρευσης έπρεπε να τυγχάνουν ελέγχου, συντήρησης και εκσυγχρονισμού.
Ας μην παραπλανούν τους πολίτες. Είναι διαφορετικό ζήτημα οι υδάτινοι πόροι της χώρας, όπως αυτοί που τροφοδοτούν την Θεσσαλονίκη, να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, όπως επιβάλλεται και άλλο πράγμα η μετοχική σύνθεση της εταιρείας που διανέμει το νερό στην πόλη.
Η κυβέρνηση δεν ήθελε να πωλήσει την ΕΥΑΘ, αλλά στην πορεία ξέχασε την ευθύνη της να υδροδοτεί αδιάλειπτα τους Θεσσαλονικείς…