ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ» (6-3-2014)

Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου με αφορμή την εκδήλωση με θέμα «Νέο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις έργων», που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών, την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014, στην αίθουσα «Ερμής» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Κυρίες και κύριοι,
Με το Ν. 4155/2013 «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και άλλες Διατάξεις», καθορίσθηκε ότι μέσω ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος  ονομαζόμενου Εθνικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), που θα λειτουργεί με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, θα διεξάγονται ηλεκτρονικά οι διαδικασίες ανάθεσης Δημοσίων Έργων και Μελετών.
Η ηλεκτρονική δημοπράτηση συμβάσεων υπηρεσιών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι μελέτες δημοσίων έργων, κατέστη υποχρεωτική για την Γενική Κυβέρνηση από 1/1/2014, ενώ για τις δημόσιες συμβάσεις έργων καθίσταται υποχρεωτική από 1/7/2014.
Η  Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων με σκοπό την υποβοήθηση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου συνέταξε τεύχη ροής ενεργειών για το σχεδιασμό των Λειτουργικών Απαιτήσεων του συστήματος δημοπράτησης Δημοσίων Έργων και Μελετών
Τα τεύχη αυτά διατέθησαν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ως καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα διαχείρισης του ΕΣΗΔΗΣ και αναμένουμε την ενσωμάτωση των σχετικών διαδικασιών σ’ αυτό.
Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στέκεται αρωγός στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του πλαισίου μελετών και κατασκευών των Δημοσίων Έργων, συνεργαζόμενο πάντα με τους αρμοδίους φορείς των μελετητών και των εργοληπτών.