ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΓΜ (11-12-2013)

Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου με αφορμή την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου των Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013. 

 

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,

Τα δημόσια έργα αποτελούν συνήθως ένα καθρέφτη, δηλαδή έναν από τους πιο κρίσιμους δείκτες για την πορεία μιας οικονομίας. Σήμερα που, παρά τις αντιξοότητες η υφεσιακή δυναμική αποκλιμακώνεται και το επιχειρηματικό περιβάλλον ενδυναμώνεται, οι υποδομές καλούνται και πάλι να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η πολιτεία αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο των μελετητικών γραφείων στην αλυσίδα παραγωγής δημοσίων έργων όχι για την λογιστική συμμετοχή τους στο Α.Ε.Π. αλλά για την αξία που προσδίδουν στον επενδυτικό σχεδιασμό.

Εν όψει της έναρξης της νέας προγραμματικής περιόδου2014-2020 πρέπει να προετοιμασθούμε όλοι κατάλληλα ώστε να ωριμάσουμε έγκαιρα και χωρίς προβλήματα τα έργα που θα εκτελεσθούν. Ο ρόλος των μελετητικών γραφείων  στη διαδικασία αυτή πρέπει να διευρυνθεί και να αναβαθμιστεί.

Από την πλευρά μας καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες υπερπήδησης των διαφόρων δυσκολιών με κατάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που είτε ήδη έγιναν (όπως η ρύθμιση για τις συμπληρωματικές συμβάσεις) είτε προωθούνται για το άμεσο μέλλον (όπως η βελτίωση του Π.Δ. για τα μελετητικά πτυχία).

Ενέργειες ενδυνάμωσης και εξωστρέφειας των μελετητικών γραφείων  μαζί με τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, αν σχεδιαστούν σωστά, εκτός από την βελτίωση των δημοσίων έργων και επενδύσεων γενικότερα, θα συνεισφέρουν:

α)           στη διαφάνεια και στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των μελετητικών γραφείων,

β)            στην ενίσχυση και την προστασία της επιχειρηματικότητας με την εξάλειψη της ευκαιριακής ενασχόλησης στον κλάδο,

γ)            στην παροχή κινήτρων για την δημιουργία ελληνικών μελετητικών γραφείων με ικανό μέγεθος και οργάνωση για να ανταπεξέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό.

Για τους λόγους αυτούς είμαστε στη διάθεση σας για εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου από κοινού να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια σας να αποκτήσετε καινοτόμο, ανταγωνιστική και εξωστρεφή δραστηριότητα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση ανάπτυξης των γραφείων σας.