ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ Β’ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013 ΤΟΥ ΣΠΕΔΕΘ & ΚΜ (8-12-2013)

Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου με αφορμή τη Β’ Τακτική Γενική Συνέλευση του συνδέσμου πιστοποιημένων εργοληπτών δημοσίων έργων και τεχνικών επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας.
Είναι η πρώτη εδώ και αρκετά χρόνια Γενική Συνέλευση του ΣΠΕΔΕΘ, στην οποία δεν παρίσταμαι. Βέβαια, έχουμε συνεχή επαφή τόσο σε συλλογικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο και γνωρίζω πολύ καλά, στο πετσί μου θα έλεγα, τα προβλήματα του κλάδου που προέρχονται τόσο από την οικονομική κρίση και τη συρρίκνωση του ΠΔΕ, όσο και από τα πάγια διαρθρωτικά προβλήματα.
Πιστεύω, όμως. ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της οικονομικής κρίσης. Οι αριθμοί αρχίζουν να ανακάμπτουν, σε λίγους μήνες θα αρχίσει να αναπτύσσεται και η οικονομία με φυσικό επακόλουθο να μειώνεται η πίεση που υφίστανται οι εργολήπτες.
Από την πλευρά μας στο Υπουργείο εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέψουν η άσκηση της εργοληπτικής δραστηριότητας να γίνεται σε καλύτερες συνθήκες.
Γνωρίζετε πολύ καλά ορισμένες παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει. Συγκεκριμένα, ενδεικτικά θα παραθέσω:
-Μείωση των πρόσθετων τραπεζικών εγγυήσεων και μάλιστα μενομο σχέδιο που επίκειται να κατατεθεί, θα υπάρξει ρύθμιση για αναδρομική ισχύ
-Κατάργηση μικτού συστήματος
-Κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης εγγυητικών προκαταβολών στα συγχρηματοδοτούμενα έργα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ
-Δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να καλύψουν σωρευτικά τις απαιτήσεις εγγραφής στο μητρώο, με καταθέσεις και πάγια
-Επίλυση του προβλήματος πληρωμής των δαπανών ασφάλτου για τα έργα μετά το 2008
-Λύση στο πρόβλημα με την έγκριση τύπου στα μηχανήματα έργων
-Ευέλικτη διαδικασία για την έκδοση ενημερότητας πτυχίου
 Κυρίες και Κύριοι,
Η προσπάθεια μας αυτή στο Υπουργείο και τη ΓΓΔΕ συνεχίζεται, όπως άλλωστε συνεχίζει και η πίεση μας για εξεύρεση πόρων, ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε σε  νέες δημοπρατήσεις έργων.
Ευχαριστώ θερμά.