ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ 16η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΠΕΣΕΔΕ (14-12-2013)

Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου στη 16η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Προεδρείων Συνδέσμων ΠΕΣΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων), το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013.

Έχοντας επίγνωση των οικονομικών δυσκολιών που προκάλεσε η οικονομική κρίση, η συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και μια σειρά από πάγια διαρθρωτικά προβλήματα, προωθήσαμε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, συμβάλλοντας έμπρακτα στη διευκόλυνση της δραστηριότητας του κλάδου. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα λειτουργικό και φιλικότερο περιβάλλον για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, εξομαλύνοντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, μερικές μόνο από αυτές τις παρεμβάσεις μας είναι:

-Μείωση των πρόσθετων τραπεζικών εγγυήσεων και μάλιστα μενομο σχέδιο που επίκειται να κατατεθεί, θα υπάρξει ρύθμιση για αναδρομική ισχύ

– Κατάργηση μικτού συστήματος

– Κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης εγγυητικών προκαταβολών στα συγχρηματοδοτούμενα έργα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ

-Δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να καλύψουν σωρευτικά τις απαιτήσεις εγγραφής στο μητρώο, με καταθέσεις και πάγια

-Επίλυση του προβλήματος πληρωμής των δαπανών ασφάλτου για τα έργα μετά το 2008

-Λύση στο πρόβλημα με την έγκριση τύπου στα μηχανήματα έργων

-Ευέλικτη διαδικασία για την έκδοση ενημερότητας πτυχίου

Καταβάλλουμε, συνεπώς κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο να συμβαδίσει με τις τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, ενισχύοντας την άσκηση της εργοληπτικής ικανότητας. Παράλληλα, αξιοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους κοινοτικούς πόρους, όπως και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να προβούμε στο άμεσο μέλλον σε νέες δημοπρατήσεις έργων, τα οποία όμως αφορούν σε έργα μεγάλου ύψους προϋπολογισμού και δυστυχώς δεν απευθύνονται σε μικρότερης τάξης εργοληπτικές επιχειρήσεις.

Σας ευχαριστώ.