ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΜΗΒΕ (29-11-2014)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΟΣ   ΦΩΤΙΣΜΟΣ

29/11/2014

Επίκαιρο και σημαντικό θέμα της εποχής η εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι μηχανικοί δίνουν πάλι την λύση.

Αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες φωτιστικών που εξοικονομούν ενέργεια περισσότερο από 45%.

Καθώς λοιπόν η τεχνολογία τρέχει και η ενέργεια γίνεται ακριβότερη στην Γ.Γ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ , αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της αγοράς  αναλάβαμε να αναβαθμίσουμε και να επικαιροποιήσουμε τις  ΕΤΕΠ (Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές) του αστικού φωτισμού ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει ό Δημόσιος και ο Ιδιωτικός τομέας τις κατάλληλες προδιαγραφές.

Έγινε μία εμπεριστατωμένη δουλειά  από την Γενική Διεύθυνση Ποιότητας Δημοσίων Έργων  , ώστε οι επικαιροποιημένες  ΕΤΕΠ να συμπεριλάβουν και νέες τεχνολογίες όπως είναι αυτή των  λυχνιών τύπου LED.

 Πρόκειται για κείμενα που θέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις  για να χρησιμοποιούνται ποιοτικώς κατάλληλα υλικά τα οποία θα διασφαλίζουν την τήρηση των προδιαγραφών απόδοσης και ασφαλείας .

Έτσι βοηθούνται και οι Τεχνικές Υπηρεσίες των κυρίων των έργων ώστε να επιλέγουν υλικά που θα διαθέτουν CE , σωστά τεκμηριωμένο.

Καταναλώνονται ετησίως για  αστικό φωτισμό  στην Ελλάδα, 900 εκατ. kWh . Όταν οι νέες τεχνολογίες βελτιώνουν την κατανάλωση κατά  40 – 50% και το χρόνο ζωής των λυχνιών πολύ περισσότερο ,  η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων είναι πολλαπλή.

‘Άλλωστε ανάλογους στόχους έχει και η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. έως το 2020 σε πρώτο επίπεδο και αργότερα έως το 2030 και 2040.