ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ. ΠΩΣ?» (30-9-2013)

Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου, στην ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη και ποιότητα στις κατασκευές. Πως?», που διοργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός σύνδεσμος επιχειρήσεων για την ποιότητα και ανάπτυξη των κατασκευών (ΣΕΠΑΚ), τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών.
Κυρίες και Κύριοι,
Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων επιχειρούμε με μια σειρά παρεμβάσεων να προωθήσουμε θέματα ποιότητας στα έργα, υιοθετώντας αφενός πρότυπα και ενεργοποιώντας αφετέρου υπηρεσίες και τμήματα, τα οποία παραμένουν σε αδράνεια τα τελευταία χρόνια.
Συγκεκριμένα, η θεσμοθέτηση των 440 Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφών και η υποχρεωτική χρησιμοποίηση δομικών υλικών με σήμανση CE στα έργα, αναβαθμίζει στην πράξη τις κατασκευές.
Επιπλέον, από τις αρχές του χρόνου έχει ξεκινήσει η ενεργοποίηση και αναβάθμιση του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημοσίων Έργων (ΚΕΔΕ), με σκοπό την παρακολούθηση της ποιότητας των κατασκευών και μέσω εργαστηριακών ελέγχων.
Στην κατεύθυνση αυτή, αναδιοργανώνονται οι Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, που επιβλέπουν τον έλεγχο και την εφαρμογή των Προγραμμάτων Ποιότητας Δημοσίων Έργων.
Παράλληλα, προχωρά η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας παρακολούθησης της εξέλιξης των Δημοσίων Έργων, τα οποία εκτελούνται τόσο από το Υπουργείο Υποδομών, όσο και από τους κατά τόπους δήμους και Περιφέρειες ώστε, μεταξύ άλλων, να προγραμματίζονται έλεγχοι καθ’ όλη την διάρκεια της κατασκευής τους. Την ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα θα τροφοδοτούν με πληροφορίες εξέλιξης των έργων οι Διευθύνουσες Υπηρεσίες.
Η πλατφόρμα θα συνδυάζεται με ένα σύστημα Ποιοτικής Παρακολούθησης και Ελέγχων που θα στηρίζεται στις Υπηρεσίες Ποιοτικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων και των Περιφερειών, οι οποίες με τη σειρά τους πρόκειται να αναβαθμιστούν και να ενεργοποιηθούν σε όλη τη χώρα.
Θα χρησιμοποιούνται ακόμη κρατικά και ιδιωτικά εργαστήρια, όπως και εταιρείες διαπιστευμένες  για το σκοπό αυτό.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του συστήματος, αυτή θα προέρχεται από τους προϋπολογισμούς των έργων, καθώς προγραμματίζεται ένα μικρό ποσοστό να αφορά στο Πρόγραμμα Ποιότητας των Έργων.
Με την παραπάνω διαδικασία πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση των έργων με προφανή θετικά αποτελέσματα στην λειτουργία και την συντήρησή τους.
Εκτός των παραπάνω που αποτελούν μια από τις δράσεις μας για τα Δημόσια έργα, προωθούνται και δράσεις οι οποίες αφορούν στις κατασκευές ιδιωτικών έργων, όπως είναι για παράδειγμα:
–         η δημιουργία του Μητρώου Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων  (ΜΗΣΙΕ).
–         η δημιουργία 500νέων Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφών και
–         η σύνταξη νέων Αναλυτικών Τιμολογίων Έργων με παράλληλη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών, τα οποία θα συμβάλλουν  καθοριστικά στην αναβάθμιση της Μελέτης και Κατασκευής των έργων.
Μετά νέα τιμολόγια θα είναι δυνατός ο υπολογισμός των προϋπολογισμών με μεγαλύτερη ακρίβεια, και ως εκ τούτου θα υπάρχει η δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των κονδυλίων, όπως και ταχύτερη εξέλιξη των έργων.
Από την πλευρά του, το Παρατηρητήριο Τιμών θα παρέχει ενημερωμένες τιμές Αγοράς για εργασίες και προϊόντα, απαραίτητα στοιχεία για τον περιορισμό του κόστους και την  αναβάθμιση της ποιότητας των κατασκευών. Ταυτόχρονα, θα παρέχονται και πληροφορίες για πιστοποιημένα με CE προϊόντα και εταιρίες, προκειμένου να υπάρχει πλήρης αποτύπωση της τρέχουσας εικόνας της αγοράς.
Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων πιστεύουμε πως το καλό αποτέλεσμα αποτελεί άθροισμα μικρών αλλά στοχευμένων παρεμβάσεων, όπως αυτές που σας περιέγραψα και προσβλέπουμε στη συνεργασία και τις προτάσεις σας, προκειμένου να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση.