ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ A ENERGY: «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (23-10-2014)

Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, κ. Στράτου Σιμόπουλου, στο συνέδριο της

A ENERGY με θέμα «Χρηματοδοτώντας την Ανάπτυξη».

                                                      Αθήνα, 23.10.2014

 

Πριν δυο χρόνια, αναγνωρίζοντας την άμεση ανάγκη να ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα στην χώρα, ετέθει από την  Κυβέρνηση, ο στόχος της  επανέναρξης των έργων των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων που είχαν

ανατεθεί σαν έργα παραχώρησης.  Ο ίδιος στόχος συμπεριελάμβανε και την απεμπλοκή και πολλών άλλων έργων που είχαν κολλήσει, αλλά και την δημοπράτηση νέων.

Μετά από μεγάλη και  σύνθετη δουλειά ενάμιση έτους ο στόχος επετεύχθη και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να παρακολουθώ την γρήγορη εξέλιξη της κατασκευής τους και την συνεχώς αυξανόμενη στα εργοτάξια απασχόληση .

Ένα καλό δείγμα επανέναρξης της ανάπτυξης. Η κρίση όμως  ανέδειξε και τις αδυναμίες xρηματοδότησης των έργων, ακόμη και των παραχωρήσεων.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν μακροχρόνιες και επίπονες μέχρι να  καταλήξουν όλα τα μέρη στη λύση.

Βέβαια, οι συνθήκες δεν είναι δύσκολες μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο.

Για πολλά χρόνια είχαμε την ευκαιρία να συγχρηματοδοτούνται πολλά από τα έργα μας από τα αλλεπάλληλα Πακέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελευταίο των οποίων είναι το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται  με ιδιαίτερα μεγάλη απορρόφηση.

Είναι πολύ θετικό για την ανάπτυξη της Χώρας ότι αμέσως μετά το ΕΣΠΑ ξεκινά το ΣΕΣ 2014 – 2020  και μάλιστα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας  συμφώνησαν να είναι εμπροσθοβαρές  διαθέτοντας πολλούς πόρους γι’ αυτό.

Επίσης, το πρόγραμμα   Connecting Europe Facility  έχει συμβάλλει στην επανέναρξη ορισμένων έργων .

Τα παραπάνω προγράμματα έχοντας την ίδια φιλοσοφία συγχρηματοδότησαν  με διάφορα ποσοστά  την μελέτη  και την κατασκευή έργων προσφέροντας επίσης πόρους για Τεχνική βοήθεια , ποιοτικούς ελέγχους κ.α.

Μαζί με τους πόρους από την Ε.Ε.,χρησιμοποιήθηκαν και τα ΣΔΙΤκαι όπως αναφέραμε οι Συμβάσεις Παραχώρησης.

Οι εξελίξεις είναι ικανοποιητικές, αν και η απότομη αλλαγή πολλών παραμέτρων, λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης  κρίσης, ανέδειξε όπως αναφέραμε,  πολλά προβλήματα και υπήρξε ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των Έργων

Παραχώρησης, αλλά  και εμφανίσθηκαν προβλήματα στα έργα ΣΔΙΤ. Βέβαια είναι επόμενο να υπάρχουν τέτοια προβλήματα σε

εργαλεία χρηματοδοτικά που εφαρμόσθηκαν για πρώτη  φορά στην Ελλάδα. Είμαστε, όμως, εδώ για να βρίσκουμε λύσεις και αυτό επιδιώκουμε καθημερινά. Στην χρηματοδότηση συμμετέχει φυσικά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα  Επενδύσεων, αυξάνοντας τα Δάνεια  σε   Δημόσιες, κυρίως,  επιχειρήσεις ώστε να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις.

Τα προγράμματα δανεισμού της ΕΤΕπ βοήθησαν και αυτά  στην επανέναρξη της ανάπτυξης και είχαν ποικιλία εφαρμογών, διαθέτοντας κονδύλια και σε μικρές επιχειρήσεις μέσω του Τραπεζικού συστήματος.

Το πρόγραμμα του σημερινού συνεδρίου αναφέρει και τα Ομόλογα Έργων ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την Ελλάδα, αλλά και για έργα υποδομής στην Ευρώπη, όπου  τώρα γίνονται οι πρώτες πιλοτικές εφαρμογές.

 Μπορεί να αποτελέσει μία πολύ ενδιαφέρουσα λύση , όχι Κατάλληλη, βέβαια, για όλα τα έργα και με προϋποθέσεις  ικανοποίησης συγκεκριμένων παραμέτρων . Στην διαχείριση των ομολόγων έργων μπορεί να συμμετάσχει το Χρηματιστήριο όπως και Πιστωτικά  ιδρύματα, ανοίγοντας για όλους νέες οδούς συνεργασίας.  Τελειώνοντας  θέλω να αναφέρω και την πρόσφατη  πρωτοβουλία του νέου Προέδρου της Ευρωπαικής  Επιτροπής του κ. JUNKER που προγραμματίζει ένα πακέτο  300 δις Ευρώ για να χρηματοδοτήσει και  Ευρωπαϊκές υποδομές  . Η Ελλάδα θα συμμετέχει με έργα ώριμα, που δεν έχουν  ενταχθεί σε άλλα  προγράμματα. Η προετοιμασία στην  ΓΓΔΕ είναι σε εξέλιξη, αναμένοντας να αυξηθούν οι πόροι  που θα έχουμε στη διάθεσή μας στο μέλλον. Τελειώνοντας θέλω να αναφέρω ότι πρωτοβουλίες σαν το  συνέδριο που παρακολουθούμε σήμερα,  θα  βοηθήσουν  όλους να κατανοήσουν καλύτερα  και να χρησιμοποιήσουν  τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι  απαραίτητα για να εδραιωθεί  η ανάπτυξη στη χώρα.

Σας ευχαριστώ.