ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΝΙΚΗΤΗ (Εφημερίδα «Metrosport 17-11-2013)

0
Τα μεγάλα ντέρμπι καθηλώνουν παραδοσιακά τους φιλάθλους. Οι αντίπαλοι βάζουν τα δυνατά τους και οι φίλαθλοι παίρνουν τις θέσεις τους στην κερκίδα, έτοιμοι να εμψυχώσουν την αγαπημένη τους ομάδα. Τα κίνητρα της νίκης είναι ισχυρά και ηθικά, ενώ συνήθως συνοδεύονται από ειδικές οικονομικές απολαβές.
Πώς αποκτά όμως κανείς ψυχολογία νικητή, εξασφαλίζοντας το πλεονέκτημα πριν από την κρίσιμη σέντρα; Η συνταγή δεν είναι μυστική. Σκληρή και καθημερινή προσπάθεια μέσα από προπονήσεις και άσκηση, πειθαρχία και συνεργασία. Η κατάκτηση του στόχου γίνεται μέσα από συστηματική δουλειά, γεγονός που γίνεται ορατό με το σφύριγμα της λήξης.
Κάτι ανάλογο θα πρέπει να συμβαίνει και στην πολιτική. Η κατάκτηση του στόχου πρέπει να είναι προϊόν επίμονης και επίπονης προσπάθειας και συνεργασίας.  Η ψυχολογία του νικητή και η αυτοπεποίθηση που εκπέμπει, θα πρέπει να προκύπτει ως επιστέγασμα προσπάθειας. Διαφορετικά, θα πρόκειται για μια ακόμη επικοινωνιακή κατασκευή, βασισμένη στα φώτα και τις εύκολες ατάκες, σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει.