Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στο 16ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.
Όταν το Σεπτέμβριο του 1977 άκουγα, από το ραδιόφωνο παρακαλώ, την εισαγωγή μου στη σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών του ΑΠΘ δεν μπορούσα φυσικά να φανταστώ ότι σχεδόν 50 χρόνια μετά ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής θα βρισκόμουν σήμερα εδώ μπροστά σας να απευθύνω ένα χαιρετισμό.
Από τότε άλλαξαν πολλά.
Ένα δεν άλλαξε.
Ήμασταν και είμαστε πρωτοπόροι στη τεχνολογική εξέλιξη.
Τα πεδία απλά αλλάζουν.
Προσωπικά η διπλωματική μου εργασία ήταν στην ηλεκτροκίνηση των τραίνων.
Σήμερα οι θεματικές του συνεδρίου, από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Κυβερνοφυσικά Συστήματα μέχρι την Ενέργεια και τη Φωτονική, αποτυπώνουν με σαφήνεια τον πρωτοπόρο και πολυδιάστατο χαρακτήρα των τομέων του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και του Μηχανικού Υπολογιστών, του επαγγέλματος μας δηλαδή.
Και την αποτύπωση αυτή την κάνετε σήμερα με τρόπο που την επιστημονική γνώση από απομονωμένη θεωρία την μετατρέπει σε πρακτικό εργαλείο ανάπτυξης προϊόντων, υπηρεσιών και συστημάτων με αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή, το περιβάλλον και την οικονομία.
Η έννοια της διεπιστημονικότητας είναι επίσης παρούσα σε κάθε πτυχή του συνεδρίου.
Η Μηχανική Μάθηση συνομιλεί με τη Βιοηλεκτρονική στην ανάπτυξη προηγμένων ιατρικών διαγνωστικών συστημάτων.
Η Υπολογιστική Όραση συναντά τη Ρομποτική στην αυτοματοποίηση της βιομηχανίας και των μεταφορών, ενώ η Κρυπτογραφία και οι Ασύρματες Επικοινωνίες εγγυώνται την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα των σύγχρονων δικτύων.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στα ενεργειακά συστήματα δεν αποτελεί μόνο τεχνολογική αναβάθμιση, αλλά και έναν τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής.
Οι εφαρμογές των φωτοβολταϊκών και των «έξυπνων» ηλεκτρικών δικτύων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και αποκέντρωση της ενεργειακής παραγωγής.
Έτσι, το σημερινό συνέδριο δεν αποτελεί μόνο μια ακαδημαϊκή εκδήλωση, αλλά μια πλατφόρμα με κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Η σύγκλιση όλων αυτών των πεδίων αποδεικνύει ότι η καινοτομία δεν γεννιέται μόνο μέσα από την τεχνολογική πρωτοπορία, αλλά και μέσα από την ικανότητα σύνθεσης, συνεργασίας και κατανόησης των κοινωνικών αναγκών.
Ο διαγωνισμός Hackathon με εστίαση στα κυβερνοφυσικά συστήματα, ενισχύει ακριβώς αυτή την ανάγκη για γρήγορη εφαρμογή ερευνητικών ιδεών σε πραγματικά προβλήματα, συνδυάζοντας τεχνική γνώση, δημιουργικότητα και επιχειρηματική σκέψη.
Αξίζει, μάλιστα, να θυμόμαστε ότι παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια απέχουμε ως χώρα πολύ από το μέσο όρο της ΕΕ στην καινοτομία.
Παράλληλα, το σημερινό συνέδριο με το φετινό του σύνθημα «Reach New Tech Heights», φέρνει τους φοιτητές σε άμεση επαφή με την αγορά εργασίας, λειτουργώντας ως καταλύτης για τη μετατροπή των καινοτόμων ιδεών σε startup εγχειρήματα, ερευνητικές συνεργασίες ή θέσεις εργασίας σε κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας.
Φυσικά, στο επάγγελμα μας η ανεργία είναι μηδενική, ενώ σταδιακά αυξάνονται και οι απολαβές και μπαίνουμε σε μία φάση brain gain.
Πάλι, όμως, θα τονίσω εδώ την ανάγκη να δημιουργήσετε τις δικές σας start ups .
Να μη φοβηθείτε την επιχειρηματικότητα που μπορεί να βρεθεί και μέσα από συνεργασίες.
Τα παραδείγματα της BETA ή της ΑUQMENTA είναι χαρακτηριστικά.
Ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου!