ΑΜΕΣΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ (ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ THESSNEWS, ΣΤΙΣ 1-4-2022)

1
«ΑΜΕΣΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ»

 

*Του Στράτου Σιμόπουλου

 

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο ενεργειακό κόστος καθίσταται απόλυτη ανάγκη η ένταξη των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, η στήριξη της απολιγνιτοποίησης και φυσικά η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.Πρέπει, λοιπόν, να εντάξουμε σταθμούς στο αστικό περιβάλλον ως net metering ( αυτοκατανάλωση της τοπικά παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και διοχέτευση της υπόλοιπης στο δίκτυο) ή ως ανεξάρτητη παραγωγή, αξιοποιώντας υπάρχουσες μεγάλες αστικές δημόσιες εκτάσεις και μεγάλα κτίρια ή ιδιωτικές εκτάσεις και εκμεταλλεύσεις, αλλά και μικρότερους κοινόχρηστους χώρους, στέγες ή ταράτσες . Αυτό μπορεί να γίνει σε συνδυασμό και με τις σύγχρονες τεχνολογίες αποθήκευσης, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος με στόχο να αποφύγουμε μεγάλες δαπάνες από την μελλοντική ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης για την φόρτιση των Ηλεκτρικών Οχημάτων.
Υπάρχει περιθώριο μεγαλύτερο από 10 GW στις δύο μεγάλες πόλεις μας (1,5 στην Θεσσαλονίκη και πάνω από 9 στην Αθήνα).
Αν σκεφτεί κάποιος ότι συνολικά για πολλά χρόνια η ενταγμένη στο δίκτυο ισχύς των σταθμών παραγωγής από ΑΠΕ είναι περίπου 9 MW σε όλη τη χώρα και πλέον το δίκτυο εκτός πόλεων έχει κορεσθεί, τα περιθώρια αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά. Ακόρεστες περιοχές, που όμως για διάφορους λόγους δεν μπορούν να συνεισφέρουν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους στην προσπάθεια αυτή, είναι οι τουριστικές, τα νησιά και η Πελοπόννησος (λόγω περιθωρίων – στενότητας του δικτύου Μεταφοράς τροφοδότησης της).
Το θέμα δεν αφορά μόνο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και το Δικαιοσύνης, διότι αφορά και στους κανονισμούς των πολυκατοικιών, την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση ή ακόμη για το πως θα κατανεμηθεί ο υπόλοιπος κοινόχρηστος χώρος σε όσους αρνηθούν την παρέμβαση.
* Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων.
Περισσότερα άρθρα και απόψεις του μπορείτε να διαβάσετε στο site www.efsimopoulos.gr